Ohlédnutí za loňským zasedáním MMF v Praze

27. září 2001
Pod kůži

Přesně před rokem se v Praze uskutečnilo zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Vlastní jednání i následné protestní akce odpůrců globalizace na několik dnů ochromily život v české metropoli. Jaký vliv měla tato událost na další dění u nás?

Autor 2: Do Prahy přijeli finančníci a stovky odpůrců globalizace. Kongresové centrum se změnilo v nedobytnou pevnost, nejbližší okolí bylo prohlášeno za uzavřenou zónu. V celém městě hlídkovaly stovky policistů, další posily byly připraveny k dalšímu zásahu.

Autor 1: Většina Pražanů město opustila, děti dostaly volno. Zbylí se pak připravovali na nájezd antiglobalistů. Bednily se obchody, odvážela se auta.

Stanislav Gross, ministr vnitra: Byl bych velice rád, kdyby po zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky bylo ministerstvo vnitra kritizováno pouze za to, že jsme poněkud přehnali přípravy na toto zasedání.

Autor 2: To si přál těsně před začátkem Stanislav Gross. První problémy nastaly téměř okamžitě.

Autor 1: Naše orgány nechtěly podle plzeňské kolegyně Jany Mertové řadu známých firem pustit na naše území.

Jana Mertová: Jen na hraničním přechodu Rozvadov neprošly tři desítky cizinců a byly vráceny zpět do Německa. Jednalo se o skupiny i jednotlivce, kteří měli u sebe například nože, provazy nebo řetězy, ale také baseballové pálky.

Autor 2: Nejdramatičtější to bylo na železničním hraničním přechodu Horní Dvořiště. Hodiny a hodiny tam stál vlak z Itálie, který přivážel radikály z hnutí Ya Basta. Vzkázali policii, že pokud je všechny nepustí, zablokují nádraží. Jak se ukázalo, měli velmi důležitý úkol.

Alice Dvorská, Iniciativa proti globalizaci: Cílem blokády Kongresového centra je, že musíme nechat tyto lidi, delegáty vejít do Kongresového centra proto, aby se mohli dohodnout. My chceme, aby se tyto instituce rozpustily a pokud je nepustíme do Kongresového centra, oni se nemohou dohodnout na rozpuštění.

Autor 1: Alice Dvorská ještě řekla, že na všechno mají plány a jsou na všechno připraveni. Neopomněla přitom zdůraznit, že jejich akce budou nenásilné.

Autor 2: Toto tvrzení vzalo okamžitě za své. Stačila na to jedna protidemontrace skinheadů. Tohle nám k incidentu na pražském Hlavním nádraží řekl Viktor Piorecký.

Viktor Piorecký: Já vím, že to není moc fér, ale na druhou stranu skinhead si to vybírají tím, že se označuje za skinheada, za fašistu a tak někdy možná stojí za to použít to násilí proti němu.

Autor 1: Mezi tím na veřejnost proskakovaly nejrůznější fámy.

Autor 2: Podle jedněch Praha lehne popelem, podle druhých se nic vážnějšího nestane.

Autor 1: Průzkumy veřejného mínění fandí policii. Pro přiměřený zásah je přes 60 % lidí.

Autor 2: Odpůrci globalizace cítí nedůvěru a představují jeden ze svých trumfů. S finančníky jedná přímo v Kongresovém centru zpěvák irských U2 Bono Vox.

Bono Vox, zpěvák U2: Je mi líto, že tak málo oceňují snahu Světové banky snížit dluhy rozvojových zemí na polovinu. Zaslouží si určitě potlesk. Snížení dluhů na polovinu jsou dveře, kterými musíme projít. Je hrozné, když denně umírá 19 000 dětí.

Autor 1: Černým dnem bylo nakonec 26. září, kdy se v Praze strhla velká bitka. Policisté, někteří jen s obuškem a čepicí na hlavě, stáli tváří v tvář běsnícímu davu.

Petr Vavrouška, reportér Radiožurnálu, 26. září 2001: Po téměř hodinovém střetu s policisty pod Vyšehradem se dali na ústup k železničnímu mostu na Výtoni. Cestou zdemolovali několik aut a dopravních značek, ze silnic vytrhali stovky dlažebních kostek. Na barikádách, které pak zapálili, skončily kontejnery, reklamní billboardy nebo dřevěné ploty. Své drancování zakončili zapálením auta, které pak nechali stát na kolejích na nábřeží. Policisté většinou odpovídali na jejich útoky vodním dělem, slzným plynem a především dělbuchy. Ta nejfanatičtější skupina anarchistů, mezi kterými byli Španělé, Angličané, ale také spousta Čechů, nakonec dorazila do ulice na Pankráci a teď jsou na Třídě 5. května a stojí před Kongresovým centrem.

Autor 2: Na obou stranách byli zranění. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý: "Policisté jsou zranění tak, že jejich zranění jsou bolestivá, budou si vyžadovat dlouhého ošetřování. Jsou to tržné rány, popáleniny, odřeniny. Mezi aktivisty byl nejvážněji zraněn Polák, který byl zraněn kostkou do hlavy a byl v bezvědomí. Zajímavé zranění utrpěl Alžířan, který byl pobodán mezi demonstranty navzájem.

Autor 1: Ze všeho nejhorší byl večer. Odpůrcům globalizace se nepovedla blokáda Kongresového centra. Finančníci jim ujeli metrem a tak si svůj vztek vylili na Praze. Rabovali obchody, restaurace a banky.

Autor 2: Škody ale nebyly dramatické, zhruba dva miliony korun. Město se totiž dobře připravilo. Na závěr finančnického fóra nás proto výkonný ředitel měnového fondu Horst Köhler pochválil.

Horst Köhler: Tyto násilné akce skupinek lidí, kteří nepřijeli do Prahy diskutovat, ale ničit, je třeba odsoudit.

Autor 2: Köhler odmítl silový nátlak a zdůraznil, že obě finanční instituce, které se právě tady v Praze dohodly na nové a těsnější spolupráci, jsou otevřeny dialogu.

Autor 1: Při násilnostech policie zadržela 900 lidí, obviněno jich bylo 19. Spekulovalo se, zda je strážci zákona netýrají jako odplatu za bitky v ulicích.

Autor 2: Šetření inspekce ministerstva vnitra to ale nepotvrdilo. Celkem přišlo 70 stížností, v 16 existovalo podezření na spáchání trestného činu. Potvrzen byl jenom jeden.

Autor 1: Postižení takovýto záměr odmítají a obrátili se k Ústavnímu soudu a ke štrasburskému Soudu pro lidská práva. A jaké jsou další závěry? Policie se přestala bát velkých akcí. Ví, že jejím nepřítelem není špatně parkující řidič, ale rváč a násilník. Posiluje proto zvláštní složky. Kvůli summitu NATO, který bude v Praze příští rok, cvičí dalších 900 těžkooděnců.

Autor 2: Horší je to s Kongresovým centrem. Ačkoliv původně tvrdilo, že všechny dluhy v pohodě splatí, opak je pravdou. Prý vinou špatné kalkulace. Jde o tři miliardy korun.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu