Odškodnění za bezdůvodný pobyt ve vazbě

9. listopad 2005
Pod kůži

Ani po pěti letech se 59 letý muž z Karviné nedočkal od státu odškodnění za bezdůvodný pobyt ve vazbě. Svatopluk Švarcer čelil obvinění z nelegální distribuce pirátských hudebních nahrávek. Později se ale ukázalo, že není zločincem, ale sběratelem. Stovky CD, které policie zabavila jako plagiáty, byly originálními nahrávkami. Za komplikace, které zažil, žádá po ministerstvu odškodnění. To ale tvrdí, že jeho zdravotní potíže s pobytem ve vazbě nesouvisí.

Andrea Čánová: Zasadili jsme těžký úder distributorům pirátských hudebních nahrávek, chlubili se koncem roku 2000 severomoravští policisté, když zatkli dva muže z Karvinska. Podle obvinění vyráběli stovky kopií CD. Ukázalo se ale, že policisté obvinili bezúhonné občany. Oba muži měli doma originální nahrávky. Potvrdili to znalci z fonografické federace. Svatopluk Švarcer dodnes nechápe, proč byl podezřelý.

Svatopluk Švarcer: Tam žádné pirátské, nebo, že bych s tím pirátil, to bylo zbytečné. Vždyť jsem měl na to živnostenský list, takže nebyl důvod vůbec pirátit tady s tím. Jsem měl obrovskou sbírku vlastně, a to nějak tomu panu vyšetřovateli nešlo do hlavy, že můžu mít tolik cédéček.

Andrea Čánová: Svatopluk Švarcer dokonce strávil tři měsíce ve vazbě. Jeho advokát Radim Miketa říká, že mu to podlomilo zdraví.

Radim Miketa: Můj klient uvalenou vazbou utrpěl poměrně závažnou poruchu na své psychice, z tohoto titulu byl v dlouhodobé pracovní neschopnosti a dodnes touto nemocí trpí.

Andrea Čánová: 59letý Svatopluk Švarcer byl rok na nemocenské. Před tím pracoval v elektrárně. Tam se už ale nemohl vrátit, necítí se fyzicky ani psychicky v pořádku.

Svatopluk Švarcer: Stálá únava a musím na to pořád myslet. Ráno nejím, v noci spím občas, protože to byl velký zásah do mého osobního života, takhle, zbytečný prostě. Když vás někdo přepadne takovým způsobem, vyberou mě v práci, ještě ostuda jako hrom, že.

Andrea Čánová: Za veškeré komplikace, které Svatopluk Švarcer zažil, chce po Ministerstvu spravedlnosti náhradu škody, zhruba sedmdesát tisíc korun. Soud ale dodnes neskončil. Ministerstvo totiž odmítá, že jeho potíže souvisí jen s pobytem ve vazbě. To, že za jeho špatný zdravotní stav může policejní vyšetřování, však nyní potvrdil i soudem určený znalec, říká advokát Radim Miketa.

Radim Miketa: Dospěl k jednoznačnému závěru, že nemoc vznikla v důsledku stresu, kterému byl vystaven pan Švarcer, ať již uvalením vazby nebo i popisem té události v médiích.

Andrea Čánová: Advokát Radim Miketa navíc kritizuje ministerstvo, že celý spor řeší soudně.

Radim Miketa: S podivem je to, že ač je ministerstvo takřka ve sto procentech případů neúspěšné v těchto řízeních, přesto tedy mimosoudně ty nároky zpravidla neodškodňuje, musí probíhat soudní řízení, které samozřejmě trvají někdy i roky a samozřejmě vznikají nemalé náklady řízení, které zase zpětně samozřejmě musí zaplatit stát, tedy potažmo my všichni.

Andrea Čánová: Mluvčí Ministerstva spravedlnosti Petr Dimun ale říká, že o takovém odškodnění musí vždy rozhodnout nezávislý soud, a ne jejich úředníci.

Petr Dimun: Není možné, aby ten úředník mohl z vlastní vůle rozhodnout, jaksi, kolik tomu danému člověku vyplatí, to by bylo možné, že by bujela v této věci korupce a to samozřejmě není možné. Tím, kdo samozřejmě může rozhodnout o té vyšší částce, nechť je vždycky soud a tak to funguje i na západ od nás.

Andrea Čánová: Nad otázkou, jestli se mu policisté omluvili, se Svatopluk Švarcer jen ironicky usmívá.

Svatopluk Švarcer: Ani náhodou, to policie nedělá, to mi bylo řečeno, že policie se neomlouvá. Oni buď vyšetřují, a nebo ne.

Andrea Čánová: Podle mluvčí karvinských policistů Zlatuše Vjačkové se omlouvat nemusí.

Zlatuše Vjačková: Policie koná podle zákona, takže ty případy buď končí tak, že policejní komisař buď podá návrh na podání obžaloby, a nebo v přípravném řízení celou věc zastaví. V tomto případě bylo zastaveno trestní stíhání, takže domníváme se, že není důvod se omlouvat.

Andrea Čánová: Mluvčí Ministerstva spravedlnosti připouští, že lidé, kteří se dostanou do podobné situace jako pan Švarcer, mají cestu k finanční satisfakci komplikovanou. Proto resort připravuje novelu zákona o odškodňování za špatný úřední postup.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu