Od ledna vzrostou penze. Především ženy pak dostanou i 500 korun za každé vychované dítě

Důchodci si od ledna opět polepší. Díky zákonné valorizaci jim penze vzrostou v průměru o 825 korun. Především ženy pak dostanou i takzvané výchovné. „Díky výchovnému přibude zejména babičkám, které v minulosti vychovaly potomky, v průměru 1100 korun. Dosud byly bohužel hlavně ženy trestány za to, že se místo práce věnovaly výchově dětí. Měly tak nižší příjmy. Rozdíl v průměrném důchodu činí bezmála tři tisíce korun,“ upozorňuje mluvčí MPSV Eva Davidová.

Ženám, které důchod už pobírají, se penze zvýší automaticky podle počtu vychovaných dětí. Podle ministerstva práce a sociálních věcí se to týká asi půl druhého milionu seniorek. Ženy, které jdou do penze od ledna, a také otcové-důchodci, budou muset o výchovné požádat u České správy sociálního zabezpečení.

Žádost o výchovné

„Při podání žádosti o zvýšení důchodu za vychované dítě musí žadatel uvést údaje o době a rozsahu osobní péče o dítě a vyplnit čestné prohlášení. Samostatný předepsaný tiskopis je k dispozici na ePortále České správy sociálního zabezpečení,“ říká mluvčí úřadu Jitka Drmolová.

Čtěte také

Zatímco výchovné dostanou jen někteří penzisté, valorizace se budou týkat všech důchodů – včetně invalidních a pozůstalostních. O 140 korun se zvedne pevná složka důchodu, o 5,1 % jeho procentní část. V průměru se důchody zvýší o 825 korun. Za celý letošní rok stouply důchody v průměru o 2,5 tisíce korun, a to díky třem valorizacím.

autoři: Iva Vokurková , vma
Spustit audio

Související