Obyvatelé Vinařic se obávají o své zdraví

30. listopad 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Obyvatelé Vinařic u Kladna prožívají v poslední době strach o své zdraví. Za poslední dva roky zde onemocnělo rakovinou osm osob a tři už na její následky zemřely. Možným viníkem tohoto stavu je nedaleký hlušinový val z okolních dolů. Přesné údaje ovšem chybí a lidé proto vstoupili do rázného jednání s tamním okresním úřadem. Co se jim podařilo prosadit, to zjišťoval náš spolupracovník Ladislav Pavlík.

Halda vznikala dlouhou dobu. V posledních dvou letech však přicházejí komplikace v podobě podezřelých rakovin krku a hrtanu. Některá měřená hygienici a další odborníci provedli, aniž by však našli souvislost mezi nemocí a hlušinovým valem. U společného stolu se proto sešli zástupci státních orgánů spolu s postiženými lidmi, aby se dohodli na dalším postupu. Jak říká zástupkyně obyvatel Šárka Tučková, atmosféra z počátku nebyla příliš příjemná.

Šárka Tučková: Trošku taková, že jsem neměla zrovna důvěru. Nakonec jsme se snad nějakým způsobem domluvili, protože OÚ nám sdělil, že podniknou určitá měření, která jsou nadstandardní, a pokud si požádáme, bude v domkách změřen i radon. Řekli nám, že nám budou posílat v průběhu nějaké informace nebo nás pozvou na schůzku, jak měření pokračují. Bohužel to budou měření dlouhodobá, ale s tím jsme ve své podstatě i počítali.

Jedním z hlavních ukazatelů bude i hladina radonu v této oblasti, jak to potvrdil vedoucí Referátu regionálního rozvoje OÚ Pavel Kohout.

Pavel Kohout: Některým z nich ještě do konce roku ty detektory do těch bytů a domů umístíme. Ty detektory tam pochopitelně musí zůstat celý 1 rok, pak se sejmou, vyhodnotí se na SÚJB, zda jsou v souladu s limity na radon.

Celou studii tak zaplatí OÚ a právě zde vzniká první komplikace, neboť zakázka bude stát až 0,5 mil.Kč.

Pavel Kohout: Zákon o zadávání veřejné zakázky nám ukládá poslat výzvu alespoň třem uchazečům a z nich vybrat, takže se domnívám, že tyto práce by byly zahájeny zřejmě až po novém roce.

Výsledky tak budou známé za 1 rok, tedy v době, kdy OÚ už nebudou fungovat. Proto bude nutné vyřešit otázku, kdo vlastně zaplatí případnou nápravu alarmujícího stavy. Ten navíc začalo řešit i ministerstvo životního prostředí prostřednictví geologického ústavu, aniž by ovšem podle Pavla Kohouta koordinovalo svou činnost s kladenskými kompetentními orgány.

Pavel Kohout: Ministerstvo životního prostředí zatím s námi nekomunikovalo, nekomunikuje a já se dozvídám dnes poprvé, že dělá nějakou metodiku.

A výsledky posledního ujednání s obyvateli se tak mohou ještě změnit, a tím posunou časový horizont pro změření všech nebezpečných látek jak ve vzduchu, tak v půdě. A jak tedy zhodnotila dosavadní vývoj celého problému Šárka Tučková?

Šárka Tučková: Zatím spokojení jsme s tím, že budeme doufat, že skutečně veškerá měření provedou, a pokud se naměří nějaké vyšší limity, že s tím budou i nadále něco dělat a budou to řešit.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: lap
Spustit audio

Více z pořadu