Obyvatelé obce Vrčeň se postavili proti plánované skládce

26. říjen 2001
Pod kůži

Poslední desetiletí je mimo jiné charakterizováno i tím, že každý z nás se začal učit demokracii. Například tak, že se začal zajímat o dění ve svém nejbližším okolí. A že místo zaběhnutého nadávání u piva se neváhá připojit svůj podpis pod nějakou petici nebo dokonce založit nějaké občanské sdružení. V obci Vrčeň v okrese Plzeň-jih se tak dokonce spojili obyvatelé v odporu proti plánované skládce komunálního odpadu.

Ukázalo se prstem na bývalou pískovnu, řeklo se budiž tu skládka a občané utvořili občanské sdružení, které ji odmítá. Proč?

Jaroslav Navrátil, občanské sdružení: Firma Becker hodlá vybudovat v katastru obce Vrčeň skládku těžkého komunálního odpadu zhruba řádově v obsahu asi 40 000 tun.

Ředitel zmíněné firmy Pavel Zeman se brání.

Pavel Zeman, ředitel společnosti Becker: Společnost Becker Plzeň má zájem vybudovat na katastrálním území obce Vrčeň malou lokální skládku pro území kolem Nepomuku a v podstatě nejbližších okolních vesnic. Nebude se jednat o skládku gigantických rozměrů jako je třeba Vysoká nebo Chotíkov. Půjde o malou lokální skládku, dočasnou na období asi pěti let.

Za peníze, které by Vrčeň provozováním skládky získala, by tu měla vzniknout kanalizace, renesance by se měly dočkat zapomenuté lázně - zkrátka rozkvět. Lidé to však odmítají. Mají podle Jaroslava Navrátila i velmi zneklidňující informace.

Jaroslav Navrátil, občanské sdružení: Nejvíce zarážející je to, že chtějí na tuto skládku převézt část, asi 10 000 tun, těžkého komunálního odpadu již uloženého, z města Nepomuk.

Pavel Zeman tuto variantu připouští.

Pavel Zeman, ředitel společnosti Becker: Uvažovalo se, že se stará skládka, stará zátěž z Nepomuka se poveze na skládku do Vrčeně. Samozřejmě kvůli tomu jsme dělali veřejné zasedání s občany a pokud občané s tímto samozřejmě zásadně souhlasit nebudou, my na tom naprosto netrváme. Jako podnikatelský záměr, aby se ta skládka zaplatila, to znamená, že uděláme tu skládku menší a převezeme to jinam.

Podle starosty města Nepomuk Josefa Michka se opravdu nic z jejich skládky do Vrčeně převážet nemá.

Josef Michek, starosta Nepomuku: Nedošlo ještě vůbec k žádnému jednání mezi mnou a panem starostou z Vrčeně a nevím, mezi kýmkoliv dalším by mělo dojít. Sice město Nepomuk má zažádáno na Státním fondu životního prostředí o uzavření a likvidaci skládky v Korejtkách, ale v žádném případě jsem nejednal s panem starostou o tom, že bychom skládku převezli do Vrčeně.

Lidem z Vrčeně vadí i plánované umístění skládky. Podle Jaroslava Navrátila do staré pískovny rozhodně nepatří.

Jaroslav Navrátil, občanské sdružení: Chtějí ji umístit i do zcela nevhodného místa, kde je to v areálu bývalé pískovny, která se nachází přímo na hranici obce. A samozřejmě lidi, kteří tam v blízkosti bydlí, tam mají pozemky, jsou tam drobní rolníci, kteří tam podnikají, jsou tam prameny vod.

Pavel Zeman a s ním i celá společnost Becker dobře vědí, že dnes musí skládka splňovat přísné předpisy, které zohledňují jak čistotu jejího okolí, tak nezávadnost spodních vod.

Pavel Zeman, ředitel společnosti Becker: V současné době je zpracovávána smlouva mezi obcí Vrčeň a mezi firmou Becker Plzeň, kde se smluvně zavazujeme, že skládka bude splňovat veškeré náležitosti. To znamená, že bude mít veškeré dvojí těsnění, úletové sítě, bude mít kompaktor, že odpad bude řádně ukládán podle provozního řádu, že tam budou monitorovací vrty, které budou sledovat okolní podzemní vody. To znamená, že skládka bude podle všech platných regulí a podle všech platných norem a směrnic, které musí odpovídat.

Výhled z obývacího pokoje na hromady odpadků rozhodně nepatří k tomu, za co byste si chtěli v hotelu připlácet. Doma tím míň. Ale ruku na srdce - copak jste udělali s plechovkou od rybiček, které byly včera k večeři? Kam putoval ten špinavý igelit, kterým jste přikrývali při malování? A kdepak jsou střepy z talíře po babičce, který v sobotu rozvil váš nejmenší? Nic z toho nemohlo putovat ani do kompostu, ani do tříděného odpadu, ani do kamen. Přesně tohle a spousta dalších věcí končí na skládkách. Ty někde být musí, na něčím pozemku. A ten někdo z jejich provozu přijímá peníze. Starosta Vrčeně se odmítá k celé záležitosti vyjádřit, protože prý se zatím nic konkrétního neděje. Lidé jsou však v pohotovosti. Cítí se podvedeni vlastním zastupitelstvem, kterému je podle nich bližší koruna ze skládky než čisté okolí vesnice. Rozhodování se podobá oněm příslovečným vahám. Pokud by obec vybrala méně konfliktní lokalitu, určitě by ani jejím občanům nebyly peníze na kanalizaci, lázně a rozkvět vůbec proti mysli.

Obyvatelé svůj boj vyhráli. Zastupitelstvo na svém posledním zasedání skládku zamítlo.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: Markéta Čekanová
Spustit audio

Více z pořadu