Obviněný lobbista Horáček spolupracoval s ministrem Adamem Vojtěchem. „Nedělal jsem nic nezákonného,“ brání se ministr

Říkalo se mu „Velrybář“ – organizoval prý totiž hromadné vstupy do severočeské sociální demokracie. Skončil ve vazbě, je podezřelý z korumpování a ovlivňování veřejných zakázek. Teď je podnikatel Tomáš Horáček z vazby venku. Začal totiž svědčit proti dalším. Jak Radiožurnál exkluzivně zjistil, jedním z těch, kdo byl s Tomášem Horáčkem  v kontaktu, byl i současný ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.

Tomáš Horáček čelí obvinění z korupce a ovlivňování zakázek v nemocnicích v souvislosti s korupčními kauzami pražských nemocnic Na Františku a Na Bulovce. Nyní, po propuštění z vazby, rozkrývá zdravotnické zákulisí a systém, jak přidělování zakázek fungovalo. Tomu, že by byl hlavní organizátor, se ale brání. 

„Stydím se. I z toho důvodu se mi hodně ulevilo v momentě, kdy jsem ty věci uvedl na pravou míru. Vadí mi ale, že jsem označován jako ústřední postava. Tak to není. Nerozhodoval jsem o tom, nestanovoval jsem úplatky. Jen jsem přistoupil na stávající systém,“ říká Tomáš Horáček v rozhovoru s reportérem Jankem Kroupou.

Adam Vojtěch

Je tedy Tomáš Horáček skutečně jen obětí celého systému? Dnes tvrdí, že rozhodně prý není tím, s kým by celý korupční systém v pražských nemocnicích stál a padal. „Kdybych na pravidla hry nepřistoupil já, přistoupil by na ně jiný dodavatel,“ říká. „Nejsem osoba, která rozhoduje o tom, co a za kolik se vysoutěží.“

Desítky schůzek s Adamem Vojtěchem

Jak Radiožurnál zjistil, v minulosti Tomáš Horáček spolupracoval i se současným ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. „Proběhly mezi námi desítky schůzek v době, kdy se začal angažovat v oblasti zdravotnictví, v letech 2014, 2015 nebo 2016.“

Podle zjištění Radiožurnálu Adam Vojtěch, který tehdy pracoval jako tajemník na ministerstvu financí, využíval podnikatele Tomáše Horáčka mimo jiné k získávání důvěrných informací. 

„Žádal mě o to, abych zajistil informace zejména z nemocničního prostředí. Uvedu příklad, který si dobře pamatuju: chtěl pro svou agendu zjistit například to, jak jsou využívány přístroje v jednotlivých nemocnicích. Převážná část informací, k nimž se chtěl dostat, mu sloužila pro orientaci ve zdravotnictví.“

Hospodaření ČT nebo plat ministrovy manželky

Čtěte takéPřečtěte si celé vyjádření Adama Vojtěcha

Kromě toho ale Adam Vojtěch přes Tomáše Horáčka zjišťoval i to, jak hospodaří ČT nebo kolik bere manželka tehdejšího ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka. V té samé době měl přitom Vojtěchův přímý nadřízený, ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, s Němečkem konflikt.

Samotný Adam Vojtěch odmítá, že by zjištěné informace využíval k zákulisnímu boji. „Chtěl jsem vědět více o tom, když mě někdo někde upozornil na nějaký problém nebo na neefektivní nebo nehospodárné vynakládání prostředků,“ prohlásil ministr zdravotnictví v rozhovoru s redaktorkou Martinou Chaloupskou. 

„Nedělal jsem nic nezákonného ani protiprávního. Později se ten člověk ukázal jako problematický, to jsem ale v té době nevěděl,“ shrnuje navíc Adam Vojtěch svou spolupráci s Tomášem Horáčkem. Informace, které díky Tomáši Horáčkovi zjistil, ale prý v obecné rovině předával také Andreji Babišovi.

Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Horáčkem a vyjádření Adama Vojtěcha v záznamu celého pořadu.

autoři: Janek Kroupa , Marie Bastlová , Markéta Chaloupská , als
Spustit audio

Související