Občanské sdružení Altán v Teplicích pomáhá nemocným

17. leden 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Téměř rok funguje v Teplicích občanské sdružení Altán, které pomáhá lidem s dlouhodobými duševními chorobami, převážně s diagnózou schizofrenie a paranoidní psychózy. Jak ale zjistíte už za chvíli v příspěvku a povídání Ivany Solničkové z ústecké stanice ČRo s Ivanou Fujanovou ze sdružení Altán. Samotné sdružení, ač pomáhá zdarma, od města podporu pro svoji práci nemá.

Ivana Fujanová: Konkrétně MÚ v Teplicích nám nějak zvlášť nepomáhá. Na provoz Altánu, na naše mzdy, na naše náklady, ať už na ty programy, které se týkají přesně klientů nebo vůbec takové ty věci, které prostě musíme zaplatit, které souvisejí s naším chodem, i když jsme jenom dva zaměstnanci. Na to nám město vůbec nepřispívá. Měli jsme osobní schůzku s panem starostou, ale tam vlastně nám bylo sděleno, že do budoucna nemáme počítat s nějakou pomocí finanční od města.

Řekl vám nějaký důvod, proč by vám neměl pomáhat, když je to vlastně služba městu?

Ivana Fujanová: My se určitě cítíme jako důležitá služba pro toto město, protože víme, že v celé ČR je opravdu málo měst a okresních už vůbec, kde by byla taková služba přesně pro tuto klientelu, protože práce s nimi je specifická a svým způsobem dosti náročná. Pan starosta nám vlastně řekl, když ho budu přímo citovat, že město není nadace, že ani na nás nemá prostředky. My se cítíme jako služba pro toto město, pro tyto občany. Víme například, že díky naším službám se člověk nemusí stát nutně bezdomovcem, nemusí člověk tolik zkoušet, protože víme, že právě u této klientely, pro kterou nabízíme služby, je častý třeba pokus o sebevraždu a je jasně dokázáno, dá se to i vysledovat, že pokud člověk může docházet mezi lidi, kteří mají naprosto stejné potíže, má možnost o nich mluvit, má možnost poznat svojí nemoc, tak se daleko více stabilizuje, nedochází k takovým výkyvům v tom psychickém stavu.

O vyjádření se k tomu to problému jsem požádala tajemníka teplického úřadu Marka Fujťiaka.

Marek Fujťiak: Město v současné době podporuje systém jednotlivých grantů na jednotlivé akce, nikoliv na provoz. To znamená, pokud tyto jednotlivé organizace dělají akce o arkádie vánoční besídky atd., tak podporujeme tyto akce občanského sdružení jsou založeny na to, aby fungovaly samostatně, nikoli aby je obce podporovaly. Velmi rádi budeme podporovat jejich činnost na jednotlivých akcích, bohužel nikoliv samotný provoz. Tady nejde o to, že by je neutáhlo, ale velmi těžko se potom bude oddělovat, komu dávat a komu ne, protože občanská sdružení jsou zahrádkáři, filatelisté, přátelé piva a zrovna tak další a není možné oddělovat jenom tyto ano a tyt ne, to je potom jenom kousek ke korupci a dalším věcem, které samozřejmě nechceme, do budoucna hledáme. Odbor školství a kultury už dneska má zadání, aby vymyslelo systém, jak přispívat těmto občanským sdružením nějakým způsobem, ale není možné pokrývat celou činnost.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: mkp , Ivana Solničková , spr
Spustit audio

Více z pořadu