Obavy o budoucnost mají pracovníci Filharmonie Hradec Králové

13. prosinec 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

S velkými obavami hledí do budoucnosti pracovníci Filharmonie Hradec Králové. Tamní zastupitelstvo hodlá při nejmenším o rok odložit své původní rozhodnutí o zahájení rekonstrukce budovy Filharmonie. Kromě technických potíží je tak ohrožena koncertní sezóna 2002/2003. Podrobnosti zjišťoval Miroslav Ponomarev.

Ředitel královéhradecké Filharmonie Václav Derner upozorňuje, že rekonstrukce budovy je nezbytná.

Václav Derner: Přednášíme vrcholy kulturního dědictví, ale přednášíme to v prostředí, které je tomu naprosto nedůstojné.

Náměstek primátora Hradce Králové pro kulturu Josef Potoček tvrdí, že 67 mil.Kč na rekonstrukci budovy Filharmonie v rozpočtu na příští rok nebude.

Josef Potoček: Rozhodnutím zastupitelstva 130 mil.Kč bylo zablokováno na použití v dalším volebním období, takže jsme museli zvažovat priority a zjistili jsme, že nemůžeme při nejlepší vůli takovou to investici příští rok uvolnit.

Rekonstrukce měla začít už v lednu. Vznikl by tak nový koncertní sál, se kterým už ředitel Filharmonie Hradec Králové Václav Derner počítal pro příští koncertní sezónu.

Václav Derner: Měli jsme připraveny dohody s významnými umělci právě v návaznosti na koncerty v novém sále, a tyto dohody jsou tím samozřejmě ohroženy.

Josef Potoček: Pro Filharmonii je to nepříjemné, Filharmonie s tím počítala, těšili se na to, já jsem to podporoval, ale kde ty peníze nejsou, tam se prostě s tím nedá při nejlepší vůli nic dělat.

Konstatuje náměstek královéhradeckého primátora pro kulturu Josef Potoček. Jeho kolega, ekonomický náměstek Alois Tuháček měl údajně přijít s nápadem na sloučení královéhradecké a pardubické Filharmonie. Podle něho šlo ale jen o novinářskou kachnu.

Alois Tuháček: Při projednávání rozpočtu jsme nesplnili požadavky, které chtěla Filharmonie a divadlo, a když jsem o tom informoval na tiskové konferenci, pan Bednář říkal, když nemáte peníze, nebylo by dobré uvažovat o spojení a já jsem mu odpověděl, že možná v budoucnosti ano, dokonce to, co může být zajímavé, ale dneska tato věc nepřichází v úvahu.

Ředitel Filharmonie Hradec Králové Václav Derner si sloučení s pardubickým tělesem nedovede představit. Jde totiž o naprosto rozdílné orchestry.

Václav Derner: Filharmonie pardubická byla koncipována a působí jako komorní orchestr. Jejich doménou je hudba klasicistní. Královéhradecký filharmonický orchestr je naopak orchestrem velkým, romantickým, který může hrát velká díla symfonické hudby. Je zřejmé, že jedno těleso nemůže být dostačující.

V rozpočtu na příští rok a tím také o rekonstrukci budovy Filharmonie ještě královéhradecké zastupitelstvo definitivně nerozhodlo.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: mkp , Miroslav Ponomarev , spr
Spustit audio

Více z pořadu