Obama: Nevyhýbáme se diplomatickému řešení syrské krize

10. září 2013
Zprávy

Spojené státy mohou podle prezidenta Baracka Obamy odložit plány na vojenský zásah v Sýrii. Washington by od silového řešení krize ustoupil v případě, že Sýrie odevzdá arzenál svých chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu. Obama tak přistoupil na návrh Ruska. V americkém Kongresu mezitím pokračuje debata před klíčovým hlasováním o vojenském zásahu v Sýrii.

Ruský návrh na řešení krize kolem syrských chemických zbraní vnímá Amerika pozitivně. Rusko navrhuje, aby Asadův režim do jednoho týdne zpřístupnil svůj chemický arzenál mezinárodním inspektorům. Podle Baracka Obamy to může být dobrý první krok.

Čtěte také

„Někteří z Asadových spojenců si určitě myslí, že udělal chybu - a je zřejmě pod velkým tlakem z jejich strany. A i když odevzdání chemických zbraní nevyřeší válku v Sýrii, budeme samozřejmě radši, když se tenhle problém podaří vyřešit bez vojenského zásahu. Na druhou stranu ale nevěřím, že se nám podaří přimět Asadův režim k dohodě bez hrozby vojenského úderu,“ řekl Obama.

Americký kongresman Herry Reid, který vede demokratickou většinu v Senátu, pak nečekaně zrušil plány na středeční hlasování o útoku na Sýrii. Podle jeho poradců souvisí odklad s ruským plánem na řešení krize kolem chemických zbraní v Sýrii.

Mezi kongresmany je podpora vojenského útoku relativně nízká. Zejména ve Sněmovně reprezentantů je podle průzkumu víc než polovina členů proti. Skeptická je i celá americká společnost. Mnozí lidé se obávají, aby vojenská akce nezatáhla Spojené státy do další vleklé války na Blízkém východě a nerozpoutala v celém regionu vlnu násilí.

Barack Obama ale zdůraznil, že bez americké vojenské hrozby se ústupky ze strany syrského prezidenta Asada čekat nedají:

„Mým hlavním cílem celou dobu je, aby se nasazení chemických zbraní už neopakovalo. I já dávám přednost diplomatickému řešení, pokud je něco takového možné. Takže pokud se nám podaří dosáhnout dohody, která dá mezinárodní komunitě jasné a vynutitelné záruky ohledně chemických zbraní, tak jsem pro.“

Syrský ministr zahraničí Valíd Muslim na Lavrovův návrh prohlásil, že Damašek iniciativu Moskvy vítá.

„Jde ale o diplomaticky formulovanou reakci, žádný výslovný souhlas jsme neslyšeli. Syrští politici se k němu zatím nijak nevyjádřili,“ říká zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš, který se nachází na libanonsko-syrské hranici.

Je ale možné, aby byl návrh splněn? Sýrie nikdy oficiálně nepřiznala, že vlastní arzenál chemických zbraní. Experti mezinárodního společenství věří, že ho na několika místech skladuje.

Mnoho Syřanů se obává, že pokud začne být Sýrie bombardována americkou armádou, zahájí povstalci ofenzivu a vstoupí do Damašku. Ještě více se bojí, že tam vstoupí islamisté napojení na Al-Káidu.

Plán Ruska podporuje Írán a Turecko

Ruský plán podporuje Írán. Teherán nabídl spolupráci se Sýrií při předávání chemických zbraní mezinárodnímu společenství. Návrh přivítalo i Turecko, přesto trvá na tom, aby svět potrestal srpnové chemické útoky.

"Nejnovější vývoj vítáme, ale nesmíme zapomínat, že syrský režim spáchal vážný zločin, který nemůže zůstat bez trestu,“ prohlásil turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoğlu. Podle něj nejde jen o chemický útok samotný, za dva roky zabil režim víc než 100 tisíc lidí.

Turecko se obává, že konflikt v Sýrii by se mohl přelít do okolních zemí, a požaduje zásah proti Asadovu režimu. Podle tureckého ministra zahraničí je jen obtížné předvídat, jak rozhodne hlasování v americkém Kongresu, jeho výsledek ale ovlivní další pozici Spojených států v regionu.

Čtěte také

Americká nevládní organizace Human Rights Watch tvrdí, že chemické zbraně v Sýrii prý použil Asadův režim. Ve své dnes zveřejněné zprávě se opírá o výpovědi svědků, lékařské záznamy nebo pozůstatky použitého vojenského materiálu.

Ty podle organizace velmi silně naznačují, že 21. srpna na předměstí Damašku dopadly armádní rakety s chemickými hlavicemi nesoucími sarin.

Výzvu Damašku, aby odevzdal své chemické zbraně, zmínil jako první americký ministr zahraničí John Kerry. Byl to ale výrok, který se následně americká administrativa snažila zjemnit s tím, že to byla rétorická odpověď na dotaz novináře. Chytil se jí ale šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, který vzápětí oficiálně vyzval syrský režim, aby svůj chemický arzenál odevzdal a podepsal konvenci o zákazu chemických zbraní. To by podle ruských diplomatů byla cesta, jak zabránit americké vojenské intervenci.

autoři: mir , jma , onh , tej , Michaela Vydrová
Spustit audio