O víkendu za sladkostmi, loutkami i za pohybem

13. květen 2004
Trendy

Za loutkovou pohádkou do Přerova, za sladkostmi na cukrářskou pouť na zámek Kačina u Kutné Hory nebo parním vlakem do Dobříše - tak na všechna tato místa dnes zamíříme s radiožurnálovými tipy na víkend. Ale budeme také pochodovat a v závěru Vás pozveme i k nám, do Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál.

K májovým večerům, tak jako šeříky, patří už léta hudební festival PRAŽSKÉ JARO. Kromě soutěží, koncertů a výstav můžete třeba navštívit v Národním divadle představení Dvořákovy téměř neznámé opery Vanda. Pro naši první scénu ji nastudoval dirigent Gerd Albrecht.

Na scénu loutkovou zase zvou o víkendu přerovští loutkáři. V~tamním loutkovém divadle Sokol budou soutěžit amatérské soubory na přehlídce Letnice 2004. A že vás čeká opravdu pestrý program, potvrzuje i principálka přerovského loutkového divadla Marie Veřmířovská:

0:00
/
0:00

V neděli se pak v přerovském loutkovém divadle Sokol můžete těšit na pohádky jako je Zlatovláska nebo Ostrov splněných přání.

V pohádkový zámek plný sladkých dobrot se v neděli změní Kačina u Kutné Hory. Letos poprvé se tam koná cukrářská pouť. Jak velmi lákavě slibuje ředitel muzea Pavel Novák, kromě mlsání na vlastní oči uvidíte, jak taková laskomina - například věneček nebo indiánek - vznikají:

Den plný sladkostí vás čeká v neděli na zámku Kačina u Kutné hory.

Máte sladkostí dost? Chcete se zbavit nepříjemných faldíků na bříšku, které jste získali právě jejich pojídáním? - máte hned dvě příležitostí: Tou první je pochod Václavice - Havlovice. Start je zítra od 7 do 11 hodin ve Václavicích u Náchoda, cíl pak v Havlovicích nedaleko Úpice. Jedná se už o 15. ročník a jak upozorňuje jeho organizátorka Ludmila Pohanková, s magickým číslem patnáct se při pochodu mnohokrát setkáte.

0:00
/
0:00

Na kole můžete vyrazit také zítra v 9 hodin od Slováckého muzea v Uherském hradišti. Turistický výlet má název Kolmo cestou národopisných příznivců a zavede vás ke slepému rameni Moravy, kde je unikátní přírodní rezervace Kanada. Přes Kněžpole pak pěkně došlapete do Topolné. Tam na vás bude čekat prohlídka zajímavých historických objektů.

A komu se nechce šlapat pěšky ani na kole, může to zkusit vláčkem. Zítra v 10 hodin odjíždí z pražského nádraží Bráník parní expres do Dobříše. Na cestu vám bude hrát kapela Vlak na Dobříš a v údolí Bojovského potoka v Měchenicích uvidíte, jak se do parní lokomotivy čerpá voda. V Dobříši pak vás určitě potěší koncert dixilendové kapely Brass Band Rakovník a Úsvit.

Pražská zoologická zahrada pořádá o víkendu akci s názvem "Parakemping v zoo". Jak už napovídá její název i František Šusta z oddělení vzdělávání, jejím cílem je ukázat, že je zoologická zahrada přístupná opravdu pro každého, včetně tělesně postižených lidí.

Velký kruhový objezd a vedle něj několik vysokých domů. Tak si Českou republiku představuje chlapec z Ugandy. Jeho obrázek společně s výtvory dětí, jejichž vzdělávání na dálku podporují Češi si můžet až do 17. května prohlédnout v pražském Muzeum dětské kresby.

A u nás v Českém rozhlase vás v sobotu čeká den otevřených dveří. Na slyšenou a tentokrát i Na viděnou se těší Zuzka Bančanská.

autor: zub
Spustit audio

Více z pořadu