O přízeň poroty se ucházejí Kruté radosti a Magnifico

11. červenec 2003

Na sedmdesát snímků nabízí předposlední den karlovarského filmového festivalu, v hlavní soutěži budou uvedeny dva snímky. O přízeň poroty bojují Česko-slovenské Kruté radosti režiséra Juraje Nvoty a filipínský příběh malého chlapce pod názvem Magnifico. Filipínská kinematografie se na festivalu představuje vůbec poprvé.

Kruté radosti, film o hledání lásky v idylickém slovenském městečku, se odehrává ve 30. letech. V tomto období se představitelka jedné z hlavních rolí Anna Šišková cítí dobře. "Toto období mám obzvlášť ráda a je zajímavé, že i v divadle hraju hodně postav z třicátých let," dodává slovenská herečka.

Kameramanem snímku je Jan Malíř, který má v soutěži dva filmy, což je neobvyklé. Tím druhým je Pupendo. I když je to těžká volba, Jan Malíř by přál cenu spíše Krutým radostem. "Nechci říct, že má Pupendo jednodušší cestu, ale už tím, že je reklama a Honza Hřebejk má obrovské jméno, proto bych dal cenu Krutým radostem, které to mají na cestě k divákovi daleko těžší," prozradil Malíř.

V prostředí bídy, nemocí a utrpení žije malý chlapec, o němž vypráví filipínský snímek Magnifico. Režisér Maryo J. Delos Reyes řekl, že chtěl Magnificem ukázat, že dobro musí v člověku nakonec zvítězit. "Je to inspirující film. Scénář jsem četl poprvé když jsem byl v jedné porotě, která posuzovala scénáře e tento mě velice oslovil, bylo to v roce 2000. Silně to na mne zapůsobilo," vypráví režisér a doufá, že mu účast na festivalech pomůže k propagaci snímku ve své rodné zemi.

Pilným filmovým divákem je na festivalu i Václav Klaus. Dnes se byl podívat na film Elephant, vítězný snímek z festivalu v Cannes. Jeho program je však - jak sám říká - především soukromý.

autor: jšm
Spustit audio