O příčinách vzniku a léčbě oparu

14. únor 2002
Zdraví

Herpes nebo opar se také projevuje jako zánět kůže.Víme, že je často lokalizován na rtech. Téma dnešní relace o zdraví je dáno a už jenom dodám, že víc se dozvíte od odborné kožní lékařky Karolíny Kykalové, které se ptala Světlana Popovičová.

Co je pravdy na tom, že opary signalizují vnitřní horečku, alespoň tak jsem to kolikrát slyšela říkat?

Kykalová: Jesliže se ukáže opar na rtu nebo na jiných částech těla, signalizuje to jisté oslabení těla. Může to být i tak zvaná vnitřní horečka, projevuje se tak vnitřní stres a následně výsev tohoto virového onemocnění, může to být i signalizace nějakého jiného oslabení, jako infekce, teplota způsobená bakteriemi, eventuelně vyčerpání organismu.

Proč u někoho se opary objevují častěji a někdo je třeba celý život nemá?

Kykalová: Je to pravda, přesně to nevíme. Existuje jistá dispozie, imunitní systém kůže je velice složitý a někdo ho má tak dobře vybaven, že se virové infekci brání velice dobře a onemocnění se nepřenese ani přímým kontaktem. Pak jsou lidé, kteří mají opar, třeba některé dámy, každý měsíc. Například v období menstruace, či kdykoliv, když vyjdou na sluníčko. Je to velice složité a přesné podrobnosti ještě neznáme.

Ale zřejmě to nebude nic závažného, nebo ano?

Kykalová: Závažné u zdravých jedinců, kteří netrpí žádnou jinou těžkou celkovou chorobou, to není. Pouze to obtěžuje. Dochází k tomu, že se vytvářejí bolestivé puchýřky, strupy, které vadí ať v běžné životní komunikaci nebo esteticky. Je to vážné u lidí, kteří trpí oslabením, ať už je to nějaká závažná krevní choroba, kde může dojít k rozesetí oparu po celém těle.

Jak se takový opar, řekněme na rtu, u zdravých lidí, jak se léčí?

Kykalová: Můžeme ho léčit protivirovými mastičkami s protivirovou látkou, která jakoby vytlumí virovou reprodukci, to znamená tvoření nových malých virů. Nebo můžeme léčit prostým vysušením, urychlením zhojení virového oparu. Kdo trpí opakovanými opary je možné nasadit celkovou léčbu, kde stejná látka, protivirová, je v tabletce a bere se po dobu, která nemusí být zrovna krátká.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu