O lyže Šárky Záhrobské už pečuje nový servisman

21. říjen 2009
Zblízka

Sjezdovým lyžařům koncem tohoto týdne skončí čekání a po hlavě se vrhnou do olympijské sezóny. Kvalitu svého tréninku začnou poměřovat v rakouském Söldenu. Šárka Záhrobská si před důležitou zimou musí zvykat na velkou změnu. S odchodem otce Petra z jejího týmu se nevytratil jen dlouholetý trenér, ale i servisman, který se staral o to nejpodstatnější.

Několik zmáčknutí kutilského nářadí a další vázání opustí jednu lyži a přistane na jiné. Miloš Machytka tráví s lyžemi Šárky Záhrobské poslední dobou více času než se svou ženou a dítětem. Takový je úděl muže, který se snaží, aby nejlepší česká slalomářka stála na svahu na perfektně připravené výzbroji.

"Dnes to mažu voskem, který je na ledovce, je trochu tvrdší. Ledovce mají většinou agresivní tvrdý led. Kdybyste lyži namazal něčím měkčím, tak je brzy suchá a bez vosku, tím dochází k poškození lyže. Takže už rovnou nepoužívám základní vosky, ale kvalitnější, které vydrží led a přemrzlý sníh," prozradil servisman.

Machytka spolupracoval s týmem Záhrobských už dříve, ale teď na něm leží hlavní tíha zodpovědnosti za servis lyží. Kolikrát kvůli své úloze v noci bdí a ve dne si jde výsledek své práce zkontrolovat na svah. Když bere Miloš Machytka den co den do ruky lyže Šárky Záhrobské, uvědomuje si při tom, v jak těžké je pozici. Není snadné převzít záštitu nad činností, kterou si dosud střežil Petr Záhrobský starší.

"Šárce dělal lyže přes 20 let. Šárka měla jistotu a věděla, jak jsou lyže připravené. Teď je to něco nového, je to vstup do nového rybníka. Důvěra se buduje několik let," řekl o důležitém vztahu mezi pečovatelem o lyže a závodníkem, v tomto případě závodnicí, Miloš Machytka.

Vypadá to, že důvěra skutečně už vybudovaná je, jak vyplývá ze slov samotné Šárky Záhrobské: "Táta dělal lyže dobře. Myslím si, že Miloš bude tátův kvalitní zástupce. Se servisem zatím nemáme žádný problém. Teď začne další fáze - mazání. Tam je to o zkušenostech, aby věděl, jaké vosky na jakém sněhu jedou. Ale to se může poradit s chlapy, kterým je 50, mají zkušenosti a rádi poradí a pomůžou."

"Co se týče sjezdového lyžování, tam je to velká alchymie. U slalomu tolik ne, ale přesto je to alchymie. Ne tak velká jako u běžkařů, protože ti jsou na kopci většinou déle a sníh se během té doby může měnit. U nás se výrazně mění mezi prvním a druhým kolem. Tím nechci říct, že by sjezdaři oproti běžkařům nemuseli mazat nebo že by mazání bylo primitivní," osvědčuje své zkušenosti porovnáním alpského a běžeckého lyžování očima servismana Miloš Machytka.

Ačkoli ho v této roli čeká se Šárkou Záhrobskou první ostrá sezóna, v oboru rozhodně není začátečníkem. Naopak - s mazáním lyží má spojeno řadu nevšedních zážitků. "Na dovolené v Chorvatsku se všichni opalují u moře a koupou se. My jsme na pláži měli stůl a mazali jsme v červenci lyže. Už na hranicích na nás koukali, když jsme v červenci vezli do Chorvatska 30 párů lyží," vzpomíná na letní trénink Miloš Machytka a stírá při tom vosk z další skluznice.

autor: jkb
Spustit audio