Novorozenci jsou v ohrožení, chybí pro ně inkubátory

21. říjen 2009
Pod kůži

Pro vaše dítě nemáme volný inkubátor. To může slyšet vystresovaná matka těsně před komplikovaným předčasným porodem. Odborníci nevylučují, že kvůli nedostatku inkubátorů může novorozenec dokonce zemřít, i když se to v Česku zatím nestalo. Je ovšem běžné, že se hledá na poslední chvíli porodnice, kde volný inkubátor je.

Pro vaše děti nemáme místo. To slyšela v pražské porodnici nedávno matka dvojčat těsně před předčasným porodem svých dvou nedonošených dcer. A důvod? Nejsou inkubátory. Tak rychle do sanitky a na poslední chvíli hledat vhodnou porodnici - třeba i v Kladně nebo Příbrami. Protože nakonec všechno dobře dopadlo, Věře i jejím dcerám se teď daří dobře.

"Měřím 178 centimetrů a teď vážím 54 kilogramů. Také jsem se divila, že se to do mě vešlo. Vypadala jsem jako oteklý pavouk," svěřila se Věra z Prahy, která měla porod naplánovaný v porodnici u Apolináře. Na poslední chvíli ji však převáželi na Bulovku.

"V nemocnici u Apolináře jsem chtěla rodit proto, že jsem věděla, že budu mít dvojčata a že porod nebude jednoduchý. Bylo mi jasné, že potřebuji nemocnici, která je na takové případy specializovaná. Už jsem tam měsíc ležela na rizikovém těhotenství, měla jsem svého ošetřujícího lékaře a nemocnici jsem dobře znala. O to víc bylo horší, když jsem začala rodit o několik týdnů dřív. Ve tři ráno po příjezdu do porodnice mi řekli, že nemají dostatek inkubátorů a že mě musí převézt do jiné nemocnice s tím, že se pokusí najít nemocnici v Praze. Mohla jsem se také dostat do Kolína, Příbrami nebo do Kladna," popsala své zážitky Věra.

V tu chvíli se bála o své děti a byl to pro ni velmi stresující zážitek, na který nerada vzpomíná. "Asi po deseti dnech bylo naplánováno, že oddělení nemocnice na Bulovce, kde mají inkubátory pro nedonošené děti, se bude rekonstruovat. Takže po deseti dnech moje nedonošené děti naložili do sanity a odvezli je do Kladna. Já jsem stále ležela na Bulovce. Vše to bylo proto, že je baby boom, a proto je nedostatek inkubátorů," doplnila Věra.

Své dvě dcery tak viděla jen těsně po porodu, než je zdravotnický personál odnesl do připravených inkubátorů. Potom až po třech týdnech. "Ležela jsem v nemocnici, takže jsem je vidět nemohla. Kdybych ovšem byla zdravá, tak by to určitě nebyl problém. Naopak chtějí, aby maminky byly u nedonošených dětí, aby se o ně staraly a aby mezi nimi vznikl kontakt," vzpomínala Věra na nedávné události.

"Bylo to hodně těžké. Člověk má o sobě pochybnosti, jestli to zvládne, jestli to dokáže, protože kontakt je přerušený. To je vždycky problém," dodala matka dvojčat Věra, pro kterou kvůli tomu, že je málo inkubátorů, museli na poslední chvíli hledat vhodnou porodnici.

Inkubátor stojí tolik, co slušné auto

Osm inkubátorů - deset vyhřívaných lůžek a dva přístroje tak "něco mezi". Taková je zhruba technika, která zachraňuje nedonošené děti na novorozeneckém oddělení pražské Thomayerovy nemocnice. Primář však říká, že od každého druhu by potřebovali asi o dvě až čtyři lůžka víc. Přístroje totiž rychle stárnou a nedonošených dětí přibývá.

V jedné ze dvou místností novorozeneckého oddělení Thomayerovy nemocnice je šest inkubátorů, ve druhé pak dvě vyhřívací lůžka. V jednom z inkubátorů leží chlapeček, který se narodil ve 33. týdnu těhotenství. V době naší návštěvy měl za sebou tři dny života a právě u něj byla zahájena fototerapie.

Jak dlouho si chlapeček na oddělení pobude? "To je velmi individuální otázka. Na to se vždy ptají maminky, prarodiče a všichni kolem miminka. Bohužel nejde o otázku, na kterou lze přesně odpovědět. Nevíme, jaké mohou nastat komplikace. Ale miminka tu bývají do 36. až 37. týdnu těhotenství a musejí odejít jakkoliv nakrmitelná - buď plně kojená, nebo na umělé výživě. Maminka je musí zvládnout za 24 hodin plně nakrmit," vysvětlila dětská sestra Silvie Giglová.

Chlapec váží méně než 1 500 gramů, je tedy z nejrizikovější skupiny novorozenců. Podle primáře Jana Janoty je však ve stabilizovaném stavu, a to právě díky inkubátoru - průhledné, moderní technikou vybavené krabici. "Spodní část, na které novorozenec leží, je neprůhledná podložka a vršek je prosklená buňka, skrze niž se můžeme na novorozence dívat a můžeme s ním i manipulovat dvířky," uvedl primář s tím, že novorozence v inkubátoru se mohou dotýkat i rodiče, pokud dodrží stejné hygienické podmínky, jaké dodržuje personál.

"I pro nedonošeného kojence je žádoucí, aby nějaký kontakt s rodiči měl. Rodiče mají možnost navštěvovat děti denně," upřesnil primář.

V současné době jsou inkubátory technicky vyspělé přístroje, jejichž cena se pohybuje v ceně relativně slušného automobilu. "Displej ukazuje, jaká je teplota vzduchu v inkubátoru, jaká je vlhkost nebo nastavení teploty. Podle toho, jakým způsobem se monitoruje teplota novorozence, je inkubátor servomechanismem schopen měnit teplotu, aby udržel teplotu dítěte. Inkubátor má speciální odvětrávání, filtraci a proudění vzduchu, aby novorozenec neztrácel teplotu a vlhkost. To je pro něj nejpodstatnější," popsal zařízení Jan Janota.

I přes inkubátor je slyšet, že chlapec pláče. "Většinou jsme rádi, jestliže dítě pláče. Nejvíce nemocní novorozenci nemají podobné projevy. Tento chlapeček, podle času, začíná mít pomalu hlad. Známkou vitality dítěte je i pohyb. Na tomto dítěti je vidět, že nemá zásadní problémy a jeho stav je stabilizovaný, protože i svým pohybem dokáže dát najevo, že něco od nás potřebuje," dodal primář.

Na zlepšení situace jsou potřeba lůžka za 200 miliónů korun

V Česku chybí intenzivní a resuscitační lůžka pro novorozence. Není prý dokonce vyloučené, že kvůli tomu může nedonošené dítě zemřít, i když takové zprávy zatím nejsou.

V České republice podle primáře novorozeneckého úseku Dětské kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Zdeňka Kokšteina chybí 130 až 150 lůžek intenzivní a resuscitační péče pro novorozence. "V našem východočeském regionu jich chybí asi 15, ale nemocnice se letos snaží tento nedostatek odstranit. Otevřeli jsme nová lůžka a v pátek budeme jednat s pojišťovnou, abychom za ně dostali i zaplaceno," uvedl primář.

Nicméně připustil, že rodičku je občas nutné převézt do jiné nemocnice. "Není to výjimka. Zavolají nám z Ostravy, že potřebují přeložit těhotnou maminku, u níž hrozí předčasný porod. Helikoptérou se převeze k nám a pak porodí. Letos to byla trojčata. Na všech JIP je obložnost přes 100 procent, což je špatně. Optimálně by měla být 85 procent. Například my máme 106 procent," upřesnil Zdeněk Kokštein. Ale i hradecká nemocnice se musí ve chvílích nouze obrátit na jiná zařízení s žádostí o poskytnutí lůžka pro rodičku.

Primář zopakoval, že v tomto směru není situace dobrá a může ohrožovat život nedonošených novorozenců. "Pokud bychom neměli žádné místo a hlavně ventilátor v nejakutnějším případě, co bychom s miminkem dělali? Nemohli bychom mu poskytnout péči. Teoreticky by se mohlo stát, že i donošené dítě potřebuje ventilátor, který nebudeme mít, nikde nebude volno. I tato teoretická možnost může nastat," řekl Zdeněk Kokštein.

Ke zlepšení situace v Česku by přispělo zhruba 130 lůžek, z nichž 40 procent by představovala resuscitační lůžka, zbytek intenzivní lůžka. "Když jsme to počítali, tak by pro celou republiku bylo potřeba 200 miliónů korun," přiblížil primář.

Další kapitolou jsou chybějící lékaři, i když o práci zájem je. Řada zkušených lékařů ovšem odchází do zahraničí. "Velkým problémem je, že není dostatek dětských sester a sester, které by měly dostatečnou kvalifikaci, aby se o novorozence mohly na jednotce intenzivní péče starat," dodal Zdeněk Kokštein.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autor: lej
Spustit audio

Více z pořadu