Novela trestního řádu

3. leden 2002
Pod kůži

Od začátku roku platí novela trestního řádu, která výrazně omezuje vazební vězení. Ministerstvo spravedlnosti si od této novely slibuje, že povede ke snížení počtu lidí v přeplněných vazebních věznicích. Odborníci ovšem upozorňují, že řada obviněných, kteří budou propuštěni na svobodu, se budou soudnímu jednání vyhýbat.

Novela trestního řádu s sebou přinese řadu změn v naší justici. Jednou z podstatných je délka vazby. Soudy budou muset přezkoumávat, jestli jsou lidé vazebně stíháni oprávněně. Jde o tzv. koluzní vazbu, která má zabránit obviněnému, aby ovlivňoval svědky. Ta bude od příštího roku maximálně tříměsíční.

To, co na papíře vypadá velice jednoduše, však v praxi vyvolá mnoho potíží. Soudy, které si dlouhodobě stěžují na nedostatek soudců, budou muset ještě prověřovat tyto případy. Místopředseda Krajského soudu v Ostravě Čestmír Duda říká, že jsou na určitý nápor připraveni.

Čestmír Duda, Krajský soud v Ostravě: Budeme to muset zvládnout, protože jsou to lhůty dané zákonem, tedy trestním řádem. Takže se na to v současné době připravujeme. Proškolili jsme vedoucí oddělení, soudci mají k dispozici takové pomůcky, podle kterých se to bude moci vést. A co to přinese, to teprve uvidíme. Opravdu vám v současné době nemohu říci, jaký bude dopad. Na to všichni čekáme.

Ostravský obhájce Stanislav Brtník má ovšem obavu z toho, že v příštím roce se z vazby dostanou lidé, kteří pak se budou soudnímu jednání vyhýbat.

Stanislav Brtník, ostravský obhájce: Je třeba vidět, že důkazní situace může být natolik komplikovaná, že tato přísná vazební lhůta nemůže stačit pro objasnění skutkového stavu věci. Bude docházet k situacím, kdy budou obvinění na svobodě, zatímco důkazní situace bude natolik komplikovaná, že nebude možno ve lhůtách, které stanoví trestní novela, stanovit trestní věc, obžalovaní budou nedostupní. Samozřejmě, řadu komplikací to jistě přinese.

Autor 2: Místopředseda Krajského soudu v Ostravě Čestmír Duda však tuto obavu nesdílí.

Čestmír Duda, Krajský soud v Ostravě: Trestní řád stanoví, kdy ten člověk může být ve vazbě a jak dlouho může být ve vazbě. To, že se to bude častěji přezkoumávat, to ještě neznamená, že bude propuštěn. Máme ale nově stanoveny lhůty, po kterou obžalovaní mohou být ve vazbě, ale ty lhůty jsou kratší zejména pokud se týče okresních soudů. U krajského soudu, kde jde o závažnější trestnou činnost, tam jsou poměrně dlouhé, takže bude to spíš problém okresních soudů.

Autor 1: Podle ministra spravedlnosti novela automaticky neznamená, že po třech měsících musí být obviněný z koluzní vazby propuštěný. Podle něj se dostane na svobodu pouze ten, u koho už nehrozí, že by ovlivňoval svědky.

Autor 2: Zatímco justice novelu vnímá s trochou obav, lidé z vězeňské služby ji vehementně přivítali. Slibují si od ní, že se sníží počet lidí ve věznicích.

Alois Pařízek, zástupce ředitele ostravské vazební věznice: Samozřejmě, pokud ta kapacita není stoprocentně naplněna, tak o to míň bude těch úkonů, prováděných ze strany personálu. To znamená nebude tolik předvádění ke koupání, k orgánům činným v trestním řízení, na návštěvy.

Autor 1: Místopředseda Krajského soudu v Ostravě Čestmír Duda však výrazné snížení počtu obviněných ve vazebních věznicích v brzkém čase nepředpokládá.

Čestmír Duda, Krajský soud v Ostravě: Ten dopad, jestli to budeme mít snížení počtu lidí ve vazbách, zpočátku moc velký nebude, ale z hlediska dlouhodobého určitě.

Autor 2: Zástupce ředitele ostravské vazební věznice Alois Pařízek přesto doufá, že se od nového roku situace zlepší.

Alois Pařízek, zástupce ředitele ostravské vazební věznice: V každém případě to bude pozitivní pro celou vězeňskou službu. Jednak ty ubytovací prostory se uvolní a prakticky budou vytvořeny lepší podmínky ubytovací pro obviněné, kteří potom tedy ve vazbě budou.

Autor 1: Ministerstvo spravedlnosti prosazuje myšlenku snížit počet vazebně stíhaných. Náměstek ministra Josef Baxa doslova uvedl, že se musíme přesto tvářit, že vazba není trest. Vazba je v mnoha případech více než trest.

Stanislav Brtník, ostravský obhájce: To je tak závažný zásah do života každého občana. Považme, že někdo je zbaven svobody a izolován za situace, kdy dosud nebylo rozhodnuto o jeho vině. Přirozeně můžou nastat situace, kdy ve vazbě jsou lidé nevinní. Koneckonců vina se má teprve prokazovat. Smyslem je, aby institut vazby nebyl zneužíván, aby nebyli bezdůvodně drženi ve vazbě lidé, kteří mohou být stíháni za pobytu na svobodě.

Autor 2: Zástupce ředitele ostravské vazební věznice uvedl, že většina obviněných o novele ví a čekají, že budou příští rok propuštěni na svobodu.

Alois Pařízek, zástupce ředitele ostravské vazební věznice: Nějaké ohlasy z jejich strany jsou. Počítají s tím, že se to pro ně taky výrazně změní. Teď je otázka, do jaké míry si to který vězeň vysvětluje.

Autor 1: Záměr Ministerstva spravedlnosti, aby ve vazebních věznicích obvinění zbytečně nebyli dlouho, většina odborníků podpořila. Jak ovšem praxi naše soudy zvládnou, prověřovat stovky těchto případů, to ukáže teprve čas.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: ada , tif , spr
Spustit audio

Více z pořadu