Nová struktura telefonního seznamu

29. leden 2004
Trendy

Telefonní seznam nám usnadňuje život. Používáme ho doma i v práci. Majitelé telefonních přístrojů si už zvykli každý rok vyzvedávat Zlaté stránky na poštovních úřadech. Až si pro seznam půjdete v tomto roce, zjistíte, že pro vás vydavatel Zlatých stránek - Český Mediatel připravil jednu zásadní novinku. A o té bude následující příspěvek redaktorky Nadi Kubínkové.

V novém vydání Zlatých stránek by se měla objevit telefonní čísla všech tří mobilních operátorů. V privátní části seznamu najdete především soukromá čísla mobilních přístrojů. Jejich zveřejnění závisí na několika faktorech. Tím prvním je podle viceprezidenta Českého Mediatelu Lubomíra Pružiny váš osobní souhlas.

Lubomír Pružina: Pokud se týká mobilních operátorů, musí mobilní operátor mít vlastně souhlas svého účastníka se zveřejněním v~telefonním seznamu.

Jak to udělat v případě, že nechcete aby se vaše číslo v telefonním seznamu objevilo prozradí mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha.

Vladan Crha: Musíte kontaktovat svého mobilního operátora a ti potom budou řešit tu vaši žádost, to znamená buď žádost o nezveřejnění svého telefonního čísla, nebo naopak žádost o zveřejnění.

Český Telecom si za zveřejňování čísel ve Zlatých stránkách nebude nic účtovat.

Vladan Crha: Mělo by to fungovat tak, že mobilní operátoři, kteří samozřejmě mají databázi čísel svých zákazníků, tak tyto databáze potom předají Českému Telecomu a to potom bude základem pro zveřejnění telefonních seznamů, které vydává společnost Mediatel.

Dalším faktorem, který rozhodne o nové, rozšířené podobě Zlatých stránek je podle viceprezidenta Mediatelu Lubomíra Pružiny dohoda mezi Českým Telecomem a mobilními operátory.

Lubomír Pružina: Musí dojít k uzavření smluvního vztahu mezi příslušným mobilním operátorem a Českým Telecomem, který vlastně v současné době je pověřen takzvanou univerzální službou, nemůže být zveřejněn účastník sám o sobě, ale jedině prostřednictvím svého mobilního operátora.

V nových seznamech najdete pouze čísla majitelů přístrojů, kteří mají s~mobilním operátorem uzavřenou smlouvu, to znamená že různé Go, Twist a Oscar karty se tady neobjeví.

Lubomír Pružina: Já se domnívám, že se počet mobilních čísel v~telefonních seznamech se může pohybovat řádově od set tisíc až možná do miliónů.

Dobrou zprávou je, že každý majitel mobilního přístroje, který se objeví v telefonním seznamu obdrží výtisk Zlatých stránek zdarma. Pokračuje viceprezident Mediatelu Lubomír Pružina:

Lubomír Pružina: Samozřejmě ještě tam rozlišujeme, že se bude porovnávat to, jestli já, jako majitel mobilního telefonu mám ještě doma pevnou telefonní linku, tak nedostanu dva telefonní seznamy, ale dostanu jeden.

Struktura telefonního seznamu bude zase jiná. Doufejme jen, že bude přehledná a že se v něm budeme dobře orientovat.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu