Normální teplota lidského těla může být i přes 37°. Kdy při horečce volat záchranku? A kdy jen zajít k lékaři?

18. říjen 2021

I zvýšenou teplotu je na místě snížit vhodným lékem. Pokud je pacient s horečkou zmatený nebo omdlí, volejte záchranku, radí v Kávě o čtvrté specialista.

Imunitní systém dokáže rozeznat, že se v organismu nachází něco, co tam nemá být. Například bakterie, vir nebo třeba i kousek nádorové buňky.

„Dochází ke stimulaci bílých krvinek. Ty produkují působky, které se dostávají do mozku do centra termoregulace a dochází k jeho přenastavení. Tělesná teplota stoupá,“ vysvětluje infektolog Milan Trojánek, předseda akademického senátu 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Normální teplota může být i 37°

Podle nových výzkumů může být pro někoho normální tělesná teplota až 37,3° ráno a 37,7° odpoledne. Neplatí již ani obecná hranice pro horečku 38° C. Starší lidé mají centrum termoregulace nastaveno níže. Jejich základní teplota je tedy nižší.

Již neplatí, že zvýšená teplota nebo horečka napomáhá léčení. Neuděláte proto chybu, když při zvýšené teplotě sáhnete po léku, který snižuje teplotu.

Kdy navštívit lékaře?

  • Horečku doprovází třesavka nebo další závažné příznaky
  • Teplotu má dítě nebo starší člověk

Kdy volat záchranku nebo jet rychle do nemocnice?

  • Pacient má další rizikové příznaky
  • Pacient trpí poruchou vědomí, je zmatený nebo omdlí
  • U dětí se objeví na nohou drobné tečky – tzv. petechie
MUDr. Milan Trojánek a moderátorka Patricie Strouhalová

Proč nejsou při horečce vhodné studené obklady nebo zábaly? Proč bychom třeba i jen při zvýšené teplotě měli zůstat doma v klidu? V čem nám může při horečce uškodit zvýšená tělesná aktivita? Kdy horečku léčit antibiotiky? Poslechněte si v audiu.

Spustit audio

Související