Jágrmánie v Česku

Nejdůležitějším faktorem pro dlouhověkost v životě i v hokeji je láska, je přesvědčený Jaromír Jágr

9. září 2019
Předchozí díl
Následující díl

Ve čtvrtek začne nový ročník extraligy, do kterého se vrací Kladno a s ním i jeho hrající majitel Jaromír Jágr. Budeme se mu v tomto čase věnovat celý týden. Dnes si připomeneme, co dokázal Jágr způsobit při svých předchozích třech návratech do elitní české soutěže.

Čtěte také

Hokejista Jaromír Jágr je aktuálně zraněný. Až se uzdraví, bude to od odchodu do zámoří na začátku devadesátých let jeho čtvrtý návrat do nejvyšší české soutěže. Ve všech předchozích byl nejvýraznější postavou tuzemských stadionů, na kterých předváděl přesně to, čím ohromoval fanoušky v NHL.

Už poprvé v roce 1994 se vrátil jak hvězda. Bylo mu dvaadvacet let, patřil mezi nejproduktivnější hráče NHL, ale ta měla výluku, takže si dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Pittsburghem zahrál jedenáct zápasů za Kladno.

Jenže v Česku vydržel jen zhruba měsíc. NHL se brzy rozeběhla a Jágr zmizel na deset let do zámoří. V roce 2004 byla výluka znovu. Jágr se tentokrát vrátil do Kladna na sedmnáct zápasů, ve kterých byl znovu nejproduktivnějším hráčem.

Všechno pro tým

V roce 1998 byl Jaromír Jágr jednou z hlavních hvězd olympijského turnaje v japonském Naganu

Jeho přístup se ale změnil, jak sám přiznal: „Jsem hrozně rád, že jsme vyhráli. Před deseti lety jsem chtěl dokázat, že umím hrát hokej a že chci dávat góly. To už mám za sebou. Teď mi jde o to, aby mužstvo vyhrávalo, aby hráči byli šťastní a bavili jsme se hokejem.“

Jágr plnil stadiony, tisíce diváků chodily na zápasy hlavně kvůli němu. Stala se z něj hvězda, která kromě hokejového umění dokázala využít svůj vliv i v zákulisí. Když nastala výluka NHL 2012, vrátil se do mateřského klubu na více než polovinu základní části extraligy.  Jágr potřeboval, aby mu NHL umožnila hrát, a když už to zařizoval, pomohl dalším pěti hráčům.

„Abych byl upřímný, ještě včera ve tři v noci jsme nevěděli, zda se zápas bude hrát. Vypadalo to, že se to bude rušit. Nakonec mi pomohl můj dřívější spoluhráč Brendan Shanahan, který přemluvil Batmana, aby dal yes a všech šest hráčů mohlo nastoupit do utkání.“

Láskou k dlouhověkosti

I když odehrál výrazně méně zápasů než ostatní, byl Jágr v sezóně třetím nejproduktivnějším hokejistou extraligy. Tedy soutěže, do které se teď, ve čtyřiceti sedmi letech, vrací. A už v baráži ukázal, že stále má na to, elitní českou ligu hrát.

„Je spousta faktorů, které ovlivňují dlouhověkost v normálním životě i v hokeji. Z mého pohledu je nejdůležitější láska – nejsilnější druh energie, která existuje. To byl můj případ s hokejem: Miluju ho a vždycky jsem ho miloval. A to je nejdůležitější.“

autoři: Martin Charvát ,
Spustit audio

Související