Fenomén Adam Ondra

Otestovali jsme sílu nejlepšího lezce současnosti. Čím je Adam Ondra jiný?

Co dělá z 25letého Adama Ondry, který jen s pomocí karabin vyleze tam, kam si jiní netroufají, nejlepšího lezce současnosti? Podívali jsme se na to zblízka. A vědecky.

„Netrénuju na vysoké stěně, tam je počet obtížných cest bohužel relativně nízký. Dokážu to ale nafingovat na malé stěně,“ přibližuje, jak se připravuje na závody.

To, že má stěna čtyři metry na výšku, neznamená, že na ní nemůžu ulézt 40 metrů.
Adam Ondra

Kromě vytrvalosti Adam Ondra trénuje i sílu. K tomu používá takzvaný campus board. „Jde o dřevěnou desku s různými chyty, leze se bez nohou,“ vysvětluje.

Čtěte takéFenomén Adam Ondra: co stojí za jeho úspěchem?

Je právě síla v rukou jedním z důvodů, proč je Adam Ondra zřejmě nejlepším lezcem současnosti? Abychom ji změřili, vyrazili jsme s Adamem na Fakultu sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně. 

Síla v celém rozsahu pohybu

Tomáš Vodička z laboratoře biomotoriky upoutává Adama na izokinetický dynamometr. Adam leží na zádech na polohovatelné lavici a jednou rukou drží pálku, do které bude tlačit a překonávat odpor přístroje.

Čtěte takéAdam Ondra ověšený senzory. Co z něj dělá nejlepšího lezce světa?

„Dokážeme měřit sílu v celém rozsahu pohybu, například oštěpař ramenem vykoná pohyb 150 stupňů,“ vysvětluje Tomáš Vodička. „Nelze to vyjádřit kily,“ dodává s tím, že sílu měří pomocí brzdného odporu.

Jak je Adamovým zvykem, i do měření na dynamometru jde naplno. Když zabere, naběhnou mu všechny šlachy a žíly. „Zaměřili jsme se více na svaly předloktí, zápěstí a úchop,“ říká Tomáš Vodička.

Síla předloktí a zápěstí

Adam v testu skončil s percentilem 90, což znamená, že jen 10 % testovaných naměřilo vyšší hodnoty. Zvláště výrazné byly hodnoty naměřené v zápěstí. „Je vidět, že u lezení hodně zapojuje předloktí a zápěstí.“

Samotný Adam ale své síle takovou váhu nepřikládá. „V lezení jde o to, jak se celé tělo zharmonizuje do jednoho fyzického pohybu.“

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.