Filmy roku 1968

Žert skončil za normalizace v trezoru. Komunisté totiž neměli smysl pro humor

Trezorový snímek Žert vznikl roku 1968, tedy před padesáti lety. Následně ale musel do trezoru, komunisté totiž neměli smysl pro humor – a to hlavně když jim kriticky připomínal jejich minulost. V hlavních rolích tu vystupuje Jana Dítětová a Josef Somr.

Film natočil Jaromil Jireš na motivy stejnojmenného románu Milana Kundery. Snímek se částečně odehrává v 50. letech minulého století a popisuje příběh mladého zaníceného komunisty, kterého vyhodí z vysoké školy i ze strany kvůli jednomu žertu na pohledu.

Pohled adresuje Ludvík, hlavní hrdina, své dívce. Ze školy ho za něj vyhodí kamarád a svazácký funkcionář Zemánek. Po letech se chce Ludvík bývalému kamarádovi pomstít a proto se vyspí s jeho ženou. Jenže následně zjistí, že na té Zemánkovi vůbec nezáleží.

Protože to byli přátelé, kteří Ludvíka zradili, nebyli to jeho nepřátelé. Tento člověk, který se stal obětí sama sebe a především jistých společenských faktů, tento člověk je postižen daleko víc než ti, kteří mu tento osud připravili.
Jaromil Jireš

Režiséru Jirešovi bylo v době natáčení 32 let. Měl za sebou například celovečerní film Křik, za který obdržel Zvláštní uznání na festivalu v Cannes roku 1964. Právě tím se zařadil mezi představitele filmové vlny šedesátých let. Žert začínal točit až po uvolnění politických poměrů.

Situace se ale brzy změnila. Zemi totiž obsadily okupační armády Varšavské smlouvy. Josef Somr v České televizi popisoval, že tvůrci tehdy uvažovali, zda natáčení nezastavit: Naštěstí zvítězila myšlenka dokončit ho i přesto, že se vědělo, že pravděpodobně světlo světa aspoň dočasně neuvidí…

Normalizační cenzory ve snímku Žert pobuřoval výsměch socialistické armádě, otevřená kritika stalinismu a také podbarvování dialogů ruskými častuškami.

Josef Somr před šesti lety obdržel na festivale v Karlových Varech cenu za celoživotní dílo a uvedl tu právě snímek Žert. Já se domnívám, že aktuální zůstane jednou provždy, protože tyhle situace mohou přijít v každé době, řekl k události.

Sám režisér doufal, že jeho snímek bude mít na diváky opravdový vliv. „Jestliže se řekne pravda, byť i tragická, tak to člověka očistí. A my všichni jsme zažili mnoho z té doby, i na své vlastní kůži. Já si myslím, že když to lidi uvidí, tak že se tím i ti lidé očistí, řekl Jireš po premiéře Československé televizi.

autoři: Ľubomír Smatana , kpk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.