Nocování v jurtě ve francouzských Alpách

19. březen 2008
Zblízka

Dobré dopoledne, Radiožurnál posloucháte jedenáct minut po deváté hodině. Včera to vypadalo tak, že na horách bude hustě sněžit a že si Velikonoce užijeme ještě s lyžemi na nohou. O lyžování bude na Radiožurnálu řeč i v této chvíli. Čeští lyžaři patří ve Francii vůbec k nejoblíbenějším. Proč? Protože tam jezdí ve velkém počtu. Podle místních turistických úřadů jsou Češi až čtvrtou zemí podle počtu turistů. V Alpách se lyžuje až do konce dubna, proto mnozí ještě využijí příležitosti se na lyžích svézt. Jednou z nejzajímavějších lyžování doplňujících atrakcí, kterou pro příští sezónu v Alpách vymysleli, je nocování v jurtě. Více vám o zážitku poví náš zpravodaj ve Francii Jan Šmíd, který v Le Sarc opravdu takovou noc strávil.

Jan ŠMÍD:
Tak ten první dojem je opravdu zvláštní. Chvíli se tu rozkoukáváme.

osoba:
Podívejte, jak je to vyřezávaný. No, a kde dneska budeme teda mít ty postele?

osoba:
Spacák je dobrej dekáč.

osoba:
To budeme ležet na zemi?

Jan ŠMÍD:
Na zemi je podlaha, která není úplně typická, protože v Mongolsku samozřejmě žádné dřevo není, ale je to udusaná hlína. Když se dívám kolem sebe, tak vidím devadesát šest takových tyček, které drží stan. Vidím také kolem sebe kamna, která teď ještě hezky hřejí, ale uvidíme, jak to bude večer. Mám důvod se obávat, že v noci zmrznu?

Jean JACQUES, autor nápadu:
Ne, nebude zima. Zatopíme tady a pak vlákna jsou velmi pevná. Jurta, která je vyrobena z vláken mongolského zvířete zvaného jak, dokáže velmi dobře chránit před zimou. To plátno je vlastně neprodyšné. Zima vám určitě nebude.

Jan ŠMÍD:
Říká přesvědčivě Jean Jacques, otec této zajímavé myšlenky. Na jurtu je opravdu pyšný. Ukazuje nám z čeho se vlastně skládá. Vypráví o tom, jak pevný je to materiál. A také ukazuje na jakési klacíky, které drží střechu.

Jean JACQUES, autor nápadu:
Jsou číslovány a každý je jiný. Vyrábí se ručně a každý musí být na svém místě. Všechno je to přivezené z Mongolska.

Jan ŠMÍD:
Vysvětluje Jean Jacques a každému ukazuje jednotlivé části jurty. Zajímá mě, jak vlastně přišli na nápad s jurtou v Alpách. Vždyť krásně upravené svahy mohou být dostatečnou zábavou pro všechny. Na hory se jezdí přece hlavně lyžovat. Navíc si na nezájem nemohou stěžovat. Letos navštívilo Alpy o sedmnáct procent lidí více než před rokem a mohu potvrdit, že sněhové podmínky jsou stále vynikající. Lyžuje se tu prý až do konce dubna.

Jean JACQUES, autor nápadu:
Hodně lidí chtělo strávit noc v iglú. Po lyžování by rádi dělali něco neobvyklého, zejména večer, když je tma. My jsme o iglú uvažovali, ale dnes, když se potýkáme s důsledky globálního oteplování, není něco takového možné. Jednou jsem viděl v televizi reportáž, jak lidé v Mongolsku žijí v jurtách, a napadlo mě, že bychom mohli něco takového zkusit i tady. Tak jsme jurtu přivezli. Je pravda, že podobnou jurtu nikde jinde nenajdete.

Audry, středisko La Plagne:
Nic podobného tady nemáme. Jurta je zatím exkluzivně v Le Sarc.

Jan ŠMÍD:
Říká mi Audry, která pracuje ve středisku La Plagne.

Cecilie CHAMONEY:
Něco originálního? Ne, zatím nemáme ani iglú ani jurtu, nic takového. Zatím děláme pouze zvláštní večery v Ledovém moři.

Jan ŠMÍD:
Říká Cecilie Chamoney. Nebudu předstírat, že je úplně snadné zvyknout si na to, že nespím v posteli. K ránu byla také trochu zima, ale kulich jsem si vzal na hlavu jen já. Pravda, jsem trochu zhýčkaný. Také jsem v noci slyšel podivné zvuky a přemýšlel, jakým směrem budu utíkat před medvědem, ale slídit přišly jenom srnky. Ráno jsme viděli jejich stopy. A když jsme vylezli ven, padal sníh. Pomalu už zapomínám, jak je příroda krásná, a nejsem sám.

Jean JACQUES, autor nápadu:
Ten zájem je opravdu velký, takže jsme koupili tři další stany a od příštího roku budeme pravidelně pořádat večery v jurtě. To může být zajímavé hlavně pro rodiny. V létě tu organizujeme tábory pro děti. Děti jsou nadšeny, když mohou spát v lese, a to ještě neviděly jurtu.

Jan ŠMÍD:
Dodává Jean Jacques.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jšm
Spustit audio