Nil jako za starých časů. V Súdánu funguje jako životodárná řeka, přes týden si u něj vychutnáte nerušenou samotu

Katarakt může znít jako oční choroba. Ve skutečnosti jsou to ale peřeje na řece Nilu, které ve starověku tvořily hranice mezi jednotlivými zeměmi. Pro lodě byly totiž katarakty nesjízdné a řeka byla jedinou dopravní tepnou. Celkem je na území dnešního Egypta a Súdánu kataraktů šest. První je v egyptském Asuánu a tvořil hranici Egypta a království Kuš. A poslední, šestý katarakt, leží severně od súdánské metropole Chartúmu.

O víkendech sem přijede dost lidí z Chartúmu, můžou si objednat ovci, hovězí, ryby. Teď je tu ale liduprázdno, jen příroda a Siddíg.

Loďkou mezi peřejemi

Súdánci, cizinci, bývá tu plno. Pak si vyjedou na lodičce a projedou se kataraktem,“ říká Siddíg Taha, který má výletní restauraci skoro na břehu Nilu. Krásně tu prozpěvují ptáci a ze stinné zahrádky restaurace vede úzká pěšinka přímo k mohutně tekoucímu Nilu. Tady už čeká malá motorová lodička.

Čtěte také

Usáma nás od Siddígovy zahrádky veze proti proudu ke kataraktu. Proud je tady docela silný a jeho motorová loďka má co dělat, abychom se posouvali kupředu. Už se blížíme se samotnému kataraktu. Loďkou to čím dál víc stále víc smýká, ve vodě se objevují obrovské víry – a před námi nilské peřeje.

Když Usáma vypnul motor motor loďky, nastal úplný klid. Totální ticho, jen v dálce mečí kozy a občas zazpívá některý z mnoha druhů ptáků, kteří poletují nad místními břehy. A do toho si na břehu bublají pomalé diesely primitivních vodních čerpadel.

Nil jako životodárný zdroj

Ale ano, vykoupat se tady můžete. Krokodýli jsou o kousek níž, tamhle, tam je několik ostrůvků, kam se lidé nedostanou. Tam je krokodýlů ráj,“ ujišťuje mě můj průvodce. Říkám Usámovi, že jsem před chvilkou jednoho menšího krokodýla na břehu zahlédl. „Ne, to nebyl krokodýl, to byl varan.“ Tak to mě Usáma trochu zklamal.

Nil tady funguje jako ve starověku: nikoli stoka jako v Egyptě, ale živoucí tok

Na rozdíl od Egypta je tady kousek pod Chartúmem Nil ještě v pořádku. Každoročně přináší životodárné záplavy. V Egyptě už je zadržuje, stejně jako krokodýly, Velká asuánská přehrada. „Nejvíc vody je v červenci a v srpnu. Rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší hladinou tu dělá až čtyřicet metrů,“ popisuje Usáma.

Nevšední zážitek na břehu Nilu

A pak zaboří lodičku do bahnitého břehu Nilu. A když Usáma říká, že krokodýli jsou až o kilometr dál, byl by hřích to nezkusit. Je to docela příjemná koupel. Teplota vody je taky dobrá, jen proud je tady opravdu silný, takže je těžké ho uplavat. Radši jsem se držel jen při břehu.

Musím se přiznat, že posezení na skále nad zurčícími vodami Nilu a při zapadajícím slunci a zpěvu ptáků je pro mě, který zná Nil jako znečištěnou řeku uprostřed Káhiry, opravdu nevšední zážitek.

autoři: Štěpán Macháček , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související