Neváhali jsme. Šampionát v letech na lyžích bude, zdůrazňuje Rostislav Jozífek

12. březen 2014

Sníh na horách už roztál, zimní sezóna skončila, ale v Harrachově se připravují na mistrovství světa v letech na lyžích. Jak si poradí s nepřízní počasí? I na to se ptal Vladimír Kroc Rostislava Jozífka, předsedy organizačního výboru šampionátu, který je zároveň ředitelem úseku skoků Svazu lyžařů České republiky.

Organizátoři však ani na sekundu nezaváhali. „Věděli jsme, že šampionát dáme. Používáme ty nejlepší technologie 21. století,“ je přesvědčen Rostislav Jozífek, který se těší na slunečné počasí a bezvětří, které má během šampionátu panovat.

Když příroda nepomůže, musejí se dát do chodu technologie. Skokanský můstek proto pokryje škrábaný led, dusíkový sníh a klasický technický sníh. Jak na tyto podmínky reagují sportovci? „Dnes předskokani skočili i 190 metrů, což je pěkné. Jsme tomu rádi,“ pochvaluje si Rostislav Jozífek.

V Harrachově budou k dispozici také větrolamy – speciální sítě na zachycení větru. „Museli jsme je nechat vyrobit. Původní sítě propouštěly hodně větru,“ prozrazuje s tím, že prostupnost nových sítí je optimální. „Lepší to být nemůže,“ shrnuje.

Proč neváhal, zatímco se sportovci ptali, jestli se šampionát skutečně uskuteční? A jak se připravoval na slavnostní zahajovací ceremoniál? I to jste mohli slyšet ve vysílání Večerního Hosta Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: šše
Spustit audio