Neskutečné se stává realitou! Amarouny ovládají možná i českou gastronomii

30. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Kdo by neznal scénu z legendárního českého seriálu Návštěvníci! Cestovatelé z budoucnosti, kteří se bojí konzumovat jídlo z roku 1984, si vyrábí z pasty vlastní potravu.

Nejrůznější jídla, která se v průběhu přípravy objeví, se nakonec zhmotní v jednobarevné želatinové kostce. Nezapomenutelná vize stvořená Janem Švankmajerem má dnes svoji reálnou podobu. Amarounům dneška se říká molekulární gastronomie.

Výroba těchto potravin se podobá spíše chemickým pokusům. Používá se tekutý dusík pro hluboké zmražení, nízkoteplotní vaření ve vakuu, emulgování, oblíbenou přísadou jsou výtažky z mořských řas.

Vše je v podstatě hra. Přeskupováním molekul skutečné potraviny jde o to co nejvíce a nečekaně jídlo změnit, například na jiná skupenství. Výsledkem je třeba různobarevná želatinová hmota, která chutná jako rajčata, nebo nápoj s chutí kuřete. K jejich konzumaci navíc ani nepotřebujete zuby.

Molekulární gastronomii vytvořili dva oxfordští vědci Nicholas Kurti a Hervé This na přelomu 80. a 90 let 20. století. Následně začali pořádat semináře, kde se setkávali kuchaři a chemici. Podle autorů může mít jejich gastronomie i společenský přínos. Udělá totiž zdravé věci atraktivnější – vizuálně, vůní i chutí. A také lidem připomene, že nejde jen o konzumaci, ale i o radost z jídla.

autor: ČRo
Spustit audio