Není čas ztrácet čas. V pondělí začíná 5. ročník charitativního projektu Ježíškova vnoučata

7. prosinec 2021

Téměř 70 tisíc vánočních přání splnil za dobu své existence projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu na pomoc seniorům. Cílem organizátorů je, aby se letošní ročník s podtitulem „Není čas ztrácet čas“ nesl opět v duchu setkávání dárců a obdarovaných. Jak se můžete zapojit?

Zatím přistálo v pomyslné poštovní schránce Ježíškových vnoučat na šest tisíc přání, která po celé republice posbírali pracovníci domovů, center a stacionářů. Databáze přání bude ale otevřená po celý adventní čas až do Štědrého dne, takže času zapojit se – ať už jako dárce, nebo jako obdarovaný máte ještě dostatek.

Čtěte také

Mezi nejčastější přání dříve narozených patří třeba předplatné časopisů, kniha, rádio, audioknihy, ale i televize, tablet nebo telefon k udržení kontaktu s vnějším světem. Zájem mají senioři také o něco pěkného na sebe, sladkosti nebo o návštěvy zvířat v domově. Oblíbené jsou zážitkové dárky, ale i skromná a osobní přání v podobě společného čtení, doprovodu do kostela nebo obyčejného pohlazení.

Příležitost pro setkání

Snahou letošního ročníku je upozornit právě na nedostatek pozornosti, kterým někdy senioři trpí kvůli nezájmu svých rodin, ale také na jejich dlouhodobý stav izolace v důsledku pandemie covid-19.

„Restrikce v podobě omezování sociálních kontaktů každému z nás ukázaly, jak cenné a důležité je setkávat se s milými a blízkými lidmi. Ježíškova vnoučata seniorům plní jejich přání a pomáhají jim tak, aby se necítili osamoceně, a to nejenom o Vánocích,“ komentuje myšlenku projektu generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Český rozhlas pomáhá Ježíškovým vnoučatům:

  • Moderátoři a redaktoři Radiožurnálu i Radiožurnálu Sport se rozjedou po českých i moravských domovech a příběhy splněných přání pro posluchače také natočí.
  • Dvojka vyveze seniory na divadelní představení.
  • Regionální stanice budou plnit převážně hudební přání seniorů v domovech.
  • Nově spuštěné vysílání Českého rozhlasu Pohoda přiveze do domovů písničky a vzpomínky...

„Loňský rok byl pro mnohé smutný hlavně tím, že na osobní setkání nemohlo dojít. I tak se pracovníci domovů snažili s upřímným pochopením, že není čas ztrácet čas, vymýšlet příležitosti pro setkání – přes sklo, přes plot na zahrádce, přes videohovory. To oni zachránili alespoň nějaký čas pro své klienty tím, že jim umožnili cítit blízkost a péči druhých,“ doplňuje Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Čtěte také

Jak se zapojit?

Vyberte si v databázi přání, která jsou od 15. listopadu dostupná na webu Ježíškova vnoučata.

Kupte dárek nebo zprostředkujte zážitek, napište dopis nebo s dětmi nakreslete papírové přání. Na hodnotnější dary jako elektrické vozíky, speciálně upravená lůžka či křesla nebo třeba promítací techniku se můžete složit s ostatními dárci i tím, že zašlete finanční příspěvek.

Sbírka běží po celý rok, vždy v období od Tří králů do Tří králů. Peníze, které se podaří ušetřit po nákupu veškerých dražších přání ze seznamu, pomáhají plnit přání pro kolektivy domovů po zbytek roku například nákupem venkovních společenských her, mobilních zahrádek nebo předplatným návštěv odborně vedených zvířat.

Do sbírky lze přispět na webu Darujme.cz.

autoři: and , bbu
Spustit audio