Nemocnice v Litomyšli odkládá plánované operace

25. červenec 2007
Pod kůži

Vlnu nevole mezi pacienty vyvolalo oznámení nemocnice v Litomyšli, že odkládá plánované operace. Lidé, kteří měli být operováni v pololetí, se dostanou do operačního programu až na podzim. Postoje nemocnice, ale i zdravotních pojišťoven se pacientům litomyšlské nemocnice nelíbí.

Věra PAVLASOVÁ, redaktorka:
Nemocnice v Litomyšli má dvě stě sedmdesát akutních lůžek a pro východní část Pardubického kraje také speciální oddělení oční, ortopedie, neurologie a kožní. Ředitel nemocnice Libor Vylíčil tvrdí, že k odložení operací muselo zařízení přistoupit z ekonomických důvodů.

Libor VYLÍČIL, ředitel Nemocnice Litomyšl:
Je udělaný strop výkonnosti jednotlivých nemocnic, pojišťovny nenasmlouvávají další výkony a platí vlastně to, co nemocnice udělala ve srovnávacím období, to znamená první polovina roku 2006 se porovnává s první polovinou roku 2007. Můžeme udělat sto procent výkonu a za to dostaneme zhruba sto čtyři procenta úhrady, přičemž se v tom nezohledňují nárůst cen energií, nárůst cen potravin, nárůst cen jakýchkoliv vstupů, léků, zdravotnického materiálu a tak dál. A ten rozdíl mezi paušálem a tím uděláním práce navíc šel na konto nemocnice. To znamená nemocnice ze svého hradila zdravotní péči pro hromadu pojištěnců. Protože zřizovatel po nás chce, abychom byli hospodářsky vyrovnaní a ze smlouvy s pojišťovnama máme dáno, že nesmíme odmítat akutní péči, tak jsme propočítávali a v květnu jsme zjistili, že vlastně máme vůči pojišťovnám výkonnost zhruba na sto třiceti procentech, proto jsme museli přistoupit k tomu, že o plánovanou péči, to znamená, to jsou plánované operace, výkony, jako jsou operace umělých kloubů, nekomplikovaných kýl na chirurgii, o gynekologické operace, všecky tyto odkladné věci jsme museli posunout.

Věra PAVLASOVÁ, redaktorka:
Nemocnice na odklady operací pacienty písemně upozornila.

Libor VYLÍČIL, ředitel Nemocnice Litomyšl:
Propagujeme politiku otevřené komunikace, tak jsme pociťovali za nutné informovat písemně pacienty, z jakých důvodů vlastně je neoperujeme. Musím říci, že reakce nebyly zrovna dobré, to plně chápeme, ale vysvětlovací kampaní jsme docílili toho, že pacienti pochopili naši situaci, pochopili, že ten pešek není u nás, je na pojišťovnách. Já bych řekl, že není ani moc na pojišťovnách, že je někde výše. A pacienti se obraceli na pojišťovny. Jedna z menších pojišťoven zareagovala a lobbovala za své pojištěnce a slíbila nám, pokud je odoperujeme v období, na které byli objednáni, takže nám je zaplatí mimo paušál. A tito pacienti teda byli automaticky odoperováni v době, na kterou byli objednáni.

Věra PAVLASOVÁ, redaktorka:
Informace o odkladu operace, i když není akutní, jen plánována, by pro většinu pacientů rozhodně nebyla příjemná, tvrdí jedna ze současných pacientek ortopedického oddělení litomyšlské nemocnice.

pacientka ortopedického oddělení litomyšlské nemocnice:
Já jsem po akutní operaci, nevím, jestli můžu říct teda naštěstí, protože úraz není zrovna naštěstí, nicméně musím říct, že tím, že to byl akutní úraz, tak se mě hned ujali a hned jsem šla na operaci. Ale asi chápu pacienty, kteří jsou plánovaní, a když jim to odložej, tak asi musej bej naštvaný. Taky bych teda z toho nebyla nadšená.

Věra PAVLASOVÁ, redaktorka:
Ředitel litomyšlské nemocnice Libor Vylíčil ale upozorňuje, že tato situace, tedy odklad plánovaných operací, hrozí i koncem letošního roku.

Libor VYLÍČIL, ředitel Nemocnice Litomyšl:
Protože počet výkonů akutních roste, a pokud my máme nasmlouvaný paušál na určitý počet výkonů, když většinu vezmou akutní výkony, to znamená dřív se léčily zlomeniny sádrami, dneska vlastně z velké většiny úrazy se léčí hřeby, dlahami a podobným materiálem, je to samozřejmě větší komfort pro pacienty, protože jsou podstatně rychleji mobilní, tak vlastně nám na tu plánovanou operativu zůstává zase menší prostor a v tu chvíli, pokud budeme dělat akutní péči a nenasmlouvá nám nikdo větší objem té plánované operační péče, tak ji budeme opět muset omezovat.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: PAV
Spustit audio

Více z pořadu