Německo už není evropským lídrem. Scholzovi se tragicky nedaří komunikovat, hodnotí analytik

19. prosinec 2022

Německo se v posledních měsících při vyjednávání klíčových otázek EU ocitá často v opozici – naposledy při zdlouhavém vyjednávání o mechanismu proti výkyvům cen plynu. Podle ředitele výzkumu Ústavu mezinárodních vztahů Jakuba Eberleho po loňském nástupu kancléře Olafa Scholze Němci ztratili schopnost dojednávat kompromisy. „Německo teď není lídrem, ale nemyslím si, že by bylo zásadním nebo největším blokátorem evropské politiky,“ hodnotí v nové epizodě Bruselských chlebíčků..

Olaf Scholz má s bývalou německou kancléřkou Angelou Merkelovou podle Jakuba Eberleho řadu věcí společných. Oba postupují spíše pomalu a nepatří mezi největší evropské vizionáře. Zásadně se ale liší v komunikaci a způsobu vyjednávání, zejména na mezinárodní úrovni.

Čtěte také

„Německo v tuto chvíli není tím, kdo by byl schopen nějakým způsobem agregovat různé zájmy a odvést řemeslnou práci,“ vysvětluje.

Angela Merkelová byla známá tím, že byla schopna v těch nekonečných nočních bruselských maratonech oběhat všechny státy, vyjednávat s nimi, jak společně tak neformálně v menších skupinkách, a kompromisy získat. Tohle Olaf Scholz určitě nedělá,“ myslí si Eberle.

Introvertní intelektuál

Scholzovi se podle něj tragicky nedaří komunikovat, za což do značné míry může povaha stávajícího kancléře. Je introvertním intelektuálem, který si „občas myslí, že ví všechno tak trochu nejlépe“.

Čtěte také

Ani za Angely Merkelové ovšem Německo nepatřilo mezi evropské vizionáře a premianty evropské integrace. A Scholz na druhou stranu není výrazně neúspěšný, domnívá se ředitel výzkumu Ústavu mezinárodních vztahů.

„On rozhodně nezáří, spousta věcí se mu nepovedla. Ale když se podíváme na jeho domácí agendu a na klíčová témata sociální demokracie, tak tam bez úspěchu rozhodně není,“ shrnuje Eberle a připomíná například reformu podpory v nezaměstnanosti nebo sociální opatření, která bojují s inflací a reagují na ceny energií.

Z čeho rezervovaný postoj Německa k unijním otázkám vychází? Vede to k posílení role Francie a Emanuela Macrona? A co Olafu Scholzovi komplikuje život na vnitropolitické scéně? Poslechněte si novou epizodu Bruselských chlebíčků.

autoři: Zdeňka Trachtová , Viktor Daněk , Filip Nerad , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související