Nelze očekávat jiné řešení než násilí. Izrael vznikl v prostředí, kde je naprosto nechtěný, říká poradce Kartous

31. říjen 2023

„Stojím na straně Izraele, také vnímám tíživou neřešitelnost Palestinců a možnost společnosti vyrovnat se s traumatem, ale ještě být lídrem změny,“ řekl Bohumil Kartous, který měl možnost mluvit s lidmi z Palestiny v uprchlickém táboře na řeckém ostrově Chios před třemi lety.

Poradce ministra školství, mluvčí Českých elfů, prorektor VŠEM a spisovatel se domnívá, že palestinská společnost je tak traumatizovaná, že produkuje jedince, kteří jsou ochotni obětovat život v nesmyslném aktu násilí. Trauma je podle něj přímou příčinou agrese, kterou lze jednoduše zneužít.

Násilí jako jediné řešení

Jiné národy, které si taktéž prošly traumatem neprojevují takový typ agrese, jako Hamás.

„Domnívám se, že rozdíl spočívá v tom, že současná Gaza je skutečně izolované území, ve kterém se trauma reprodukuje. Když jsem mluvil s lidmi, kteří se snaží uprchnout, tak za útěk většinou zaplatí vším, co mají,“ míní Kartous.

Čtěte také

„Roli může hrát i kulturní prvek. Různé národy se s traumatem vyrovnávají jinak. V mém okolí jsou lidé, kteří hájí právo Izraele na obranu stejně jako já, ale někteří z nich mají slepou skvrnu a domnívají se, že zevnitř palestinské společnosti může vzejít trend, který by to mohl změnit. Já tvrdím, že ne,“ dodává.

V současnosti na Blízkém východě panuje naprostá oboustranná nedůvěra.

„Nelze očekávat jiné dlouhodobé řešení než násilí. Izrael vznikl v prostředí, kde je naprosto nechtěný. Kdyby šlo jen o jeho okolí, bylo by možné vztahy nějakým způsobem stabilizovat. Měla být podepsána bilaterální dohoda se Saúdskou Arábií, která byla pravděpodobně důvodem, proč Hamás podnikl onen teroristický akt,“ domnívá se Kartous.

„Problém je uvnitř. Bez toho, aniž by se podařilo vyřešit otázku soužití mezi Palestinci a Izraelci na malém území není možné stabilizovat okolí,“ podotýká spisovatel.

Nastolení důvěry

Kartous si pokládá otázku, zda řešení situace nespočívá v tom, že na území Gazy zkrátka Palestinci nebudou.

„Na západním břehu Jordánu dochází ke snaze vytlačit židovské obyvatele z území. Forma, se kterou bych souhlasil, je, že dojde k dohodě mezi Izraelem a ostatními arabskými zeměmi,“ vysvětluje.

Čtěte také

Mezi hlasy volajícími po zničení Izraele a možnosti jeho dohody s Gazany je podle Kartouse pragmatická kauzalita.

„Dalším problémem je povaha státu oplývající vnitřním sporem kam se dál vydat. Premiér Netanjahu je z mého pohledu populista snažící se oslabit demokracii v zemi, která je v regionu jedinou demokracií,“ uzavírá poradce ministra školství.

O novém poradci českého premiéra Miloši Gregorovi, o tom, jaké země se umí nejlépe vypořádat s dezinformacemi, nebo o nutné změně výuky dějepisu si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru. Moderuje Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , vsvo

Související