(Ne)anonymní alkoholici. Příběhy lidí, kteří se dokázali vymanit ze spárů závislosti

15. březen 2020

Pod anonymitou vymyšlených jmen uslyšíte příběhy skutečných lidí. Někteří alkoholu propadli, jiní se dokázali ze spárů závislosti vymanit. Připravila Magdalena Šorelová.

Autorka dokumentu Magdalena Šorelová sleduje v reálném čase pana Jakuba, který se rozhodl využít pomoci Anonymních alkoholiků.

Zůstat střízliví

Anonymní alkoholici (AA) jsou sdružení žen a mužů, kteří se pokoušejí o střízlivost bez pomoci lékařů. Na setkáních spolu vzájemně sdílejí své zkušenosti, sílu a naději, že mohou vyřešit svůj společný problém a pomoci ostatním k uzdravení.

Stát se členem tohoto sdružení je snadné. Stačí touha přestat pít. Neplatí se žádné příspěvky. Společenství není spřízněno s žádnou sektou, církví, politickou organizací ani jinou institucí. Hlavním cílem je zůstat střízliví a pomáhat s tím i jiným alkoholikům.

Program uzdravování

Alkoholismus je podle lékařské komunity zhoubné onemocnění. Pokud chce pacient s touto diagnózou přežít, musí se začít léčit. Sdružení AA nabízí každému nemocnému alkoholikovi možnost léčby prostřednictvím tzv. Programu uzdravování. Jeho součástí je:

  • účast na setkáních skupin společenství AA
  • 12 kroků společenství AA, které vznikly na základě zkušeností prvních členů
  • 12 tradic společenství AA, které popisuje způsoby zachování jednoty uvnitř AA a formuje jeho vztahy s vnějším světem
  • práce ve Službě pro společenství AA, která zahrnuje vše, co pomáhá přiblížit se k trpícímu alkoholikovi

Vše je samozřejmě na základě anonymity, svobody a dobrovolnosti.

Jak a kde to začalo?

Sdružení AA bylo založeno v červnu roku 1935 ve městě Akron v USA během rozhovoru newyorského burzovního makléře s lékařem. V té době už makléř šest měsíců abstinoval, a to po zvláštním setkání s kamarádem alkoholikem a sdílení zkušeností z Oxfordských skupin a teorií dr. Williama Silkwortha.

Logo Anonymních alkoholiků

Než se makléř vydal do Akronu, už několik měsíců „pracoval“ s jinými alkoholiky na základě teorie, že alkoholikovi může pomoci jen alkoholik. Bohužel ale střízlivý vydržel jen on sám. Když mu v Akronu nevyšlo obchodní jednání, začal mít strach, že se znovu napije.

Uvědomil si, že pokud chce zachránit sám sebe, musí své poselství předat jinému alkoholikovi. A tím nebyl nikdo jiný než zmíněný akronský lékař. I on se opakovaně snažil uzdravit z alkoholismu, ale vždy marně.

Když mu makléř pověděl o názoru dr. Silkwortha na alkoholismus a jeho beznadějnost, začal hledat duchovní lék na svou nemoc s větší ochotou. A stal se zázrak. Vystřízlivěl a alkoholu se už nedotkl do konce života. Tato skutečná událost ukázala, že alkoholik může ovlivnit jiného alkoholika tak, jak to žádný nealkoholik nedokáže.

Anonymní alkoholici u nás

Se sdružením AA se za pár let v cizině seznámil i český lékař, zakladatel adiktologie v tehdejší Československu, doktor Jaroslav Skála. Bohužel to bylo jen pár týdnů nebo dnů před 25. únorem 1948, kdy anonymita nepřicházela v úvahu.

Čtěte také

První mezinárodní uzavřené mítinky AA se v Praze uskutečnily až na začátku roku 1988. První otevřené setkání se konalo 5. května 1988 v pražské protialkoholní léčebně U Apolináře.

Postupně se rozvíjely mezinárodní kontakty s členy AA, kteří začali navštěvovat Prahu a pomáhali tak šířit poselství sdružení. A 2. února 1989 byla založena mezinárodní skupina AA v rezidenci italské ambasády v Praze.

Od roku 1991 začaly vznikat skupiny AA po celé republice. V současnosti u nás působí přes 67 skupin ve více jak 45 městech. Na setkání se není třeba objednávat, člověk se nemusí prokazovat žádným průkazem, může vystupovat pod jakýmkoli pseudonymem.

Spustit audio

Související