Návrat do starých kolejí, ale i zapojení se do otázky brexitu očekávají komentátoři od zvolení Joea Bidena

Po prohlášení Joea Bidena vítězem voleb vyšli Američané do ulic, byť se mnohdy zdá že spíš na oslavu porážky Donalda Trumpa, od níž si slibují nový začátek. Mezi gratulanty se přidal i prezident Miloš Zeman, který si jako řada dalších státníků slibuje utužení vzájemných vztahů s Amerikou. Co se týče Evropy, s Joem Bidenem v Bílém domě by se měla americká diplomacie změnit především v otázce Brexitu.

Zatímco v ulicích amerických měst již lidé oslavují ohlášené vítězství Joea Bidena, na pozadí se rýsuje překreslování stávajících diplomatických vztahů. To se týká i Evropské unie, přičemž zatímco Donald Trump preferoval dohody na úrovni jednotlivých států, nová administrativa by na základě dosavadních výroků Joea Bidena měla preferovat kolektivní vyjednávání.

Čtěte také

Bidenovi již k vítězství pogratuloval mimo jiné premiér Velké Británie Johnson, ačkoli ve volbách podporoval Donalda Trumpa. „Premiér Boris Johnson v reakci na Twitteru uvedl, že se těší na úzkou spolupráci při řešení společných priorit a hned je vyjmenoval: klimatická změna, obchod a bezpečnost,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek. „Jak ale píše třeba dnešní deník Times, po zvolení Joea Bidena bude muset, diplomaticky řečeno, Downing Street hledat znovu cestu do Bílého domu,“ doplňuje.

Komplikovanější vztahy, než jaké by si Boris Johnson přál, očekává i vzhledem k brexitu také Jakub Dopierala. „Dá se očekávat že Bidenova administrativa se bude více snažit zapojit do vyjednávání a donutit Velkou Británii, aby neudělala to, že odejde bez jakékoli dohody s Evropskou Unií a že to tedy nebude to tvrdé vystoupení se vším všudy, které by znamenalo velkou ekonomickou škodu pro všechny aktéry,“ domnívá se politolog z Institutu politických studií na Univerzitě Karlově.

Bez cel, standard a řešení mnoha krizí

„Donald Trump byl poměrně nekompromisní ve vyjednávání s některými evropskými lídry a nesetkávalo se to úplně s dobrými recenzemi. Od Joea Bidena se dá očekávat v tomto směru spíš tradiční politika, kterou jsme znali od demokratických ale i republikánských prezidentů,“ zmiňuje Dopierala například upuštění od tvrdé celní politiky.

Naopak Rudolf Jindrák, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, považuje stávající vztahy České republiky s vládou Donalda Trumpa za standardní a žádnou výraznou změnu neočekává. „Doufám, že ten vztah bude více partnerský a víc o dialogu než o ultimátech, když to trochu přeženu,“ naráží na pohrůžky týkající se závazků vůči Severoatlantické alianci.

Sám Biden ve svém projevu při ohlášení vítězství potvrdil, že chce být prezidentem-sjednotitelem a znovu zopakoval priority v boji s koronavirem, klimatickými změnami a strukturálním rasismem. „Máme možnost porazit beznaděj a vybudovat národ prosperity a smyslu. Zvládneme to. Já vím, že to dokážeme. Dlouho jsem hovořil o bitvě za duši Ameriky. Musíme obnovit duši Ameriky,“ adresoval především vnitropolitické problémy.

autoři: Petr Král , jkh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.