Naše tréninky připomínaly kohoutí zápasy, vzpomíná legenda československé kolové

27. září 2018

Jen málokterá dvojice se do dějin československého sportu zapsala tak výrazným písmem jako bratři Pospíšilové. Přestože jejich sport zřejmě nikdy nepatřil k nejpopulárnějším. Jmenuje se kolová a bratři Pospíšilové v ní jsou dvacetinásobnými mistry světa. Poslední titul získali přesně před 30 lety.

Není proto divu, že ani bratři Pospíšilové nebudou chybět na velké oslavě 100 let československého sportu, která se koná v pátek 28. září. „Že jméno Pospíšilové existuje i po 30 letech, z toho jsem opravdu šťastný. S bratrem si velmi vážíme, že nás na tuhle slavnost pozvali,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou Jindřich Pospíšil, polovina slavné dvojice.

Čtěte takéRodinná kolová. Na legendární bratry Pospíšilovy v české reprezentaci navazují otec a syn Hrdličkovi

Kolová se změnila

O bratrech Pospíšilech se kdysi říkalo, že je nemožné sundat je z kola. Ani při lehkém kontaktu, ani při faulu. „Měli jsme nejlepšího trenéra na světě. Od malička nás doprovázel a my ho nikdy neopustili. Budoval s námi celou sportovní kariéru, byl to právě on, který nám vštípil moderní kolovou,“ vzpomíná Jindřich Pospíšil.

Jejich tréninky prý tehdy v mnohém připomínaly spíš kohoutí zápasy. „Jeden druhého jsme se snažili srazit z kola, učili jsme se vyrovnávat poskoky na kole, otočky, piruety, přeskakovat balon… Když do nás pak narazil soupeř, byli jsme schopni náraz odrazit.“

Někdy jsme sami soupeře atakovali, což bylo pro soupeře nepříjemné. Byli jsme vzrostlé postavy, správní brněnští chlapíci.
Jindřich Pospíšil

Pokud sledujete současnou kolovou, možná jste nyní zpozorněli. Copak něco podobného do kolové patří? Je to jednoduché: dnes už ne. „Dnes se hraje víc fair-play, v dnešních pravidlech se skoro nesmíte dotknout spoluhráče, když má míč na své druhé straně. Dřív jsme o míč bojovali,“ vzpomíná legendární sportovec.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio