Národní krojový ples Folklorního sdružení ČR

8. leden 2009

V sobotu 7. února 2009 se v Obecním domě v Praze poprvé koná Národní krojový ples Folklorního sdružení ČR. Na ples se sjede 2500 účastníků z celé České republiky i zahraničí, z toho nejméně polovina přijde v krojích svého regionu nebo své země. Pořadatelé vyšli vstříc stále rostoucímu zájmu návštěvníků, a tak se tato unikátní podívaná přemístí z pohostinného města Žďáru nad Sázavou po jedenácti letech do Prahy. Národní krojový ples FoS ČR 2009 je současně oficiální doprovodnou akcí českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Národnímu krojovému plesu každý rok vtiskne charakter lidová kultura jedné z etnografických oblastí České republiky. Letos budou vévodit plesu tance, písně, melodie a výrobky lidových umělců širšího Plzeňska a Karlovarska.

Ve Smetanově síni bude probíhat pestrý program napříč všemi žánry. Hrát, zpívat a tančit budou folklorní soubory Jiskra a Mladina z Plzně, Úsměv z Horní Břízy, Rokytka z Rokycan, Šumava z Klatov, Vojenský umělecký soubor Ondráš, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů, pražský folklorní soubor Rosénka, Gaudeamus VŠE Praha a folklorní soubory ze zahraničí. Folklorní program vystřídá Felix Slováček se svou kapelou, členky baletu Národního divadla, mistři světa ve stepu a skupinovém break dance, dechová hudba Klatovští dragouni a řada dalších umělců. Jako každým rokem zpestří program předtančení a bohatá tombola, do které se sejdou ceny z celé republiky.

Soubor Jiskra Plzeň na Národním krojovém plesu FoS ČR ve Žďáru nad Sázavou (2008)

V Riegrově a Sladkovského sále je připraven mezinárodní program za účasti folklorních souborů z Francie, Švédska a Slovenska, Českou republiku bude reprezentovat VUS Ondráš, Gaudeamus VŠE Praha a další umělci.

Hrát, zpívat i tančit se bude také ve foyer a restauračních zařízeních. Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů najdete ve Francouzské restauraci.

Národního krojového plesu se zúčastní řada hostů z EU, mezinárodních organizací IOF, CIOF, zástupci vlády, vládních institucí a ambasád. Záštitu nad Národním krojovým plesem FoS ČR 2009 převzal generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík.

Veškeré další informace o programu i o distribuci vstupenek najdete na www.folklornisdruzeni.cz. Zahájení plesu je v 19.00 hodin.

autor: zuf
Spustit audio