„Náměty si léčitel vybíral z filmů a seriálů.“ Autoři podcastové série otevírají příběh kutnohorské sekty

27. květen 2024

Stoupenci – do nitra kutnohorské sekty. Tak se jmenuje nová podcastová série investigativního týmu Radiožurnálu. Reportéři Martin Štorkán a Vít Kubant detailně rozkryli odstrašující fungování sekty, se kterou souvisí i úmrtí. Stoupence vedl léčitel Richard Šiffer, z jeho vraždy jsou obžalovány dvě jeho někdejší stoupenkyně. „Manipulace trvala třeba deset let,“ přibližují novináři a tvůrci podcastové série Štorkán a Kubant.

Po roce a půl práce je na našich stránkách ke slyšení celá podcastová série Stoupenci. Bavíme se o kutnohorské sektě. Kolik těch lidí vlastně bylo?

Čtěte také

Vít Kubant: V kutnohorské sektě byly dva kruhy, ti širší, kteří navštěvovali jakéhosi léčitele, a měli pocit, že jim pomáhá a neviděli za tím spiritualitu nebo náboženství. Druhá skupina byla ten vnitřní kruh, což mohlo být podle našeho odhadu 30 lidí. A ti propadali učení, co Richard Šiffer–léčitel hlásal. A ti byli v kutnohorské sektě.  

Vy jste se dostali do toho vnitřního kruhu, mluvili jste se spoustou lidí. Jak moc to bylo těžké?

Martin Štorkán: Bylo těžké se k těm lidem vůbec dostat. Myslím, že pomohly naše články. Potom, co jsme je loni v červnu vydali, se na nás ti lidé sami obraceli, nebo když jsme je oslovili, tak řekli, že se s námi budou bavit právě díky tomu, že mají pocit, že máme stejný zájem jako oni. Takže to nám otevřelo dveře. A řešit to s těmi lidmi pak bylo těžké, protože to jsou často lidé, kterým to poznamenalo celé rodiny.

Vít Kubant: Já bych jen dodal, že ono je to stále čerstvé, protože Richard Šiffer zemřel před rokem a půl a pro spoustu těch lidí je složité si to najednou oddělit, nějak si to vysvětlit – jak je možné, že tomu propadli? Jak teď mají žit? Protože žili ve světě, který se najednou rozpadl.

Ve světě, který vypadal, že je bezpečný. Ale v čem byl ten svět extrémně nebezpečný?

Čtěte také

Vít Kubant: V síle manipulace. Ten svět byl vytvořený z manipulace vůdce kutnohorské sekty Šiffera. On dokázal dostat lidi tam, kam potřeboval, dokázal jim velmi zručně předkládat různé verze toho, jak se mají dívat na svět, nebo toho, že něco udělali, ale už si to nepamatují, protože vytěsnili nějaký zážitek z mysli. Takže v tom to bylo nejnebezpečnější, že mu stoprocentně věřili a stoprocentně se mu oddali.

Martin Štorkán: On si dokázal z toho vnějšího kruhu vybrat lidi, u kterých měl pocit, že manipulaci podlehnou. A to byli často lidé, kteří měli nějaká traumata, zemřel jim někdo blízký, a on toho dokázal využít.

Vy jste našli Lucii, která se od osmi let u léčitele léčila, a podle všeho blogovala, aby se z toho vypsala?

Vít Kubant: Začala k Richardovi chodit jako osmileté dítě, protože její rodiče se snažili vyřešit nějaký zdravotní problém, který měla. Postupně tam propadla celá rodina.

Zvláštní u Lucie je, že pak psala diplomovou práci, která se týkala různých minoritních hnutí a sekt. Jak to, že to neviděla?

Martin Štorkán: Ptali jsme se jí na to, a ona nám říkala, že měli v té době pocit, že oni jsou ti správní, že to jejich je to pravé a to, čemu věří, tak je skutečné.

Richard prý neměl slovo sekta rád…

Vít Kubant: To je pravda. Ona vysvětlovala, že si říkala – dovedu si představit, že nás někdo vidí jako sektu, že tady ten a ten znak je možná podobný, ale my jsme vyvolení, máme toho boha, který nás všechny spasí a převede do lepšího světa, protože náš běžný svět je – nebo byl podle léčitele Richarda  to největší peklo, co můžete zažít.

Sektáři mají většinou nějakou víru nebo pracují s nějakou ideologií. Čím vlastně operoval Richard Šiffer?

Martin Štorkán: Náměty na to, čemu lidé mají věřit nebo co on hlásal, si vybíral z různých seriálů a filmů.

Můžete být konkrétní?

Martin Štorkán: Jeden čas říkal, že tady je peklo, tak až tady to místo opustíme a půjdeme na lepší svět, tak ten svět bude Pandora. Což je z Avatara. A pak si vybíral elfy, z Pána prstenů. Vždycky asi záleželo na tom, na co se zrovna koukal v televizi.

A snůšku blábolů tohoto typu prostě nikdo včetně inteligentních lidí s vysokoškolským vzděláním neodhalil?

Čtěte také

Vít Kubant: I tihle vysokoškolsky vzdělaní lidé k němu chodili strašnou dobu, z počátku to byl léčitel, člověk tam přišel a on na ně nějak působil, náboženství tam nebylo. A třeba paní Barbora popisovala, že všechno dokázal velmi dobře vysvětlit, bavili se třeba o rozpadu uhlíku. A malými krůčky se dostával postupně k náboženským věcem, které nějak změnil, ale nějak odůvodnil a lidé mu věřili.

Martin Štorkán: Měl takové triky, že lidi přesvědčil o tom, že dělá nějaké zázraky, třeba když jste k němu chtěli začít chodit, vyžádal si nejdřív vaši fotografii, poptal se na vás všude, asi i na internetu si něco vyhledal, pak jste tam přišli a on se tvářil, že tohle a tohle o vás ví. A to byl ten první dojem, který vytvořil, a pak už to šlo postupně. A těch kroků bylo třeba sedmdesát, a když jim začal říkat, že je bůh, byl to třeba už padesátý krok.

Kolik se podařilo shromáždit dosud neznámých výpovědí a svědectví kolem kutnohorské sekty? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.