Naděje v temných časech. Po stopách tvorby a osobnosti zpěvačky Anohni

15. prosinec 2023

Zpěvačka a umělkyně Anohni patří mezi jedny z nejinspirativnějších a nejzajímavějších osobností současnosti. Letos v létě dala, trochu neočekávaně, opět dohromady svou doprovodnou kapelu The Johnsons, aby vydali silnou a soulovou desku My Back Was a Bridge For You To Cross. Čímž nám ve Špíně nahrála do karet a my jsme konečně měli záminku udělat si radost a věnovat celou epizodu jejímu životnímu příběhu, hudební tvorbě i radikálnímu sociálnímu a ekologickému poselství.

Hudebnice, vizuální umělkyně a aktivistka Anohni pochází původně z Velké Británie, nicméně na samém počátku devadesátých let se přestěhovala do New Yorku. Tam, vedle studia experimentálního divadla, začala zpívat v nočních barech a spoluzaložila soubor Blacklips. V polovině devadesátek pak zformovala kapelu Antony and The Johnsons a velmi záhy se jejich tvorba začala dostávat do širšího povědomí nejen posluchačstva, ale i výrazných jmen alternativní scény. Mezi nimi byl i David Tibet z neofolkových Current 93, který jim navrhl, aby svou debutovou, eponymní nahrávku vydali na jeho labelu Durtro a zároveň si začal Anohni zvát jako hostku.

Další album I Am a Bird Now se stalo pro Anohni zásadním přelomem v kariéře. Získala za něj britskou hudební cenu Mercury Prize a zvítězila tak například nad zpěvačkou M.I.A., a nebo tehdejšími představiteli ostrovních trendů Bloc Party, Kaiser Chiefs či Coldplay. Hloubka jejích textů i neskutečný hlas, často připodobňovaný k Nině Simone, zkrátka nešlo přeslechnout. Zároveň už od počátku Anohni předkládala ve svých skladbách bez servítek a zbytečných vytáček palčivá celospolečenská témata od útlaku menšin po narůstající hrozbu klimatické krize. I když na tyto problémy poukazuje bez obalu, nesklouzává k nihilismu a bezvýchodnosti, naopak je její tvorba prosvícena ohníčky naděje.

S kým vším během své kariéry, kromě Davida Tibeta, Anohni často spolupracuje? Čeho se týkala její rozepře s firmou Facebook a jak celou situaci vyřešila? Odkud se vzal původní název její kapely a kde s ní poprvé vystupovala? Která významná osobnost LGBTQ+ hnutí se objevila na obalu posledního alba? Jakým způsobem přistupuje k ekologii a feminismu a jak se obojí propisuje i do její hudební tvorby? Jaká témata se objevují na albu Hopelessness? Jak se nám líbí její nejnovější album? A proč Kaiser Chiefs rozporovali ve své době její výhru prestižní britské hudební ceny Mercury Prize? To a ještě mnohem víc se dozvíte v aktuálním díle Špíny o zpěvačce a umělkyni Anohni!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.