Náboženská svoboda ve světě

1. duben 2007
Výzvy přítomnosti

Hlavním námětem Výzev přítomnosti je náboženská svoboda ve světě. Květnou nedělí jsme vstoupili do velikonočního týdne. Ježíšovo utrpení na kříži jakoby předznamenalo utrpení tisíců jeho následovníků v dějinách. Není ale mučednictví pro víru minulostí? Jsou i dnes místa, kde jsou lidé vězněni, mučeni a zabíjeni pro své náboženské přesvědčení? Jsou křesťané pouze oběti, nebo i pachatelé náboženského násilí? A jak se k náboženskému pronásledování staví vlády vyspělých zemí západní civilizace?

Čas od času se u nás v církevních kruzích vzpomíná na doby pronásledování a nesvobody v době normalizace. Když však čteme svědectví o pronásledování křesťanů v Severní Koreji, zdají se být poměry v husákovském Československu velmi harmonické. V roce 1948 přijalo Valné shromáždění OSN Všeobecnou deklaraci lidských práv. V článku 18 se v ní píše:

"Každý má právo na svobodu myšlení, svědomí a náboženství; toto právo zahrnuje v sobě i volnost změnit své náboženství nebo víru, jakož i svobodu projevovat své náboženství nebo víru, sám nebo společně s jinými, ať veřejně nebo soukromě, vyučováním, prováděním náboženských úkonů, bohoslužbou a zachováváním obřadů."

Samotná Deklarace samozřejmě ještě nemohla zajistit v žádné zemi náboženskou svobodu, nicméně se stala ideovou základnou pro všechny ochránce lidských práv. Mezi ně se v roce 1977 řadí také "Křesťanská mezinárodní solidarita", jejíž vznik byl vyvolán pronásledováním křesťanů v tehdejším Sovětském svazu. Od roku 1992 působí tato organizace i v České republice a vedle Hlasu mučedníků je tak u nás druhou organizací zaměřenou na problematiku náboženské svobody. Hostem Výzev přítomnosti byl výkonný ředitel Křesťanské mezinárodní solidarity v České republice František Kopečný.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio