Nabídka Českého mobilu stále čeká na využití

25. říjen 2001
Pod kůži

Před dvěma lety získala licenci na provozování třetí mobilní telefonní sítě společnost Český Mobil. Zavázala se tehdy zavést internet do 13 000 škol a knihoven. Tento závazek je ale dodnes nesplněn. Proč? Odpověď hledal Marek Janáč.

Nabídka Českého Mobilu napomoci při zavádění internetu do škol a knihoven se poprvé objevila v projektu, který společnost vypracovala na soutěž o udělení licence. Po vítězství v soutěži se do smlouvy mezi vládou, zastoupenou ministerstvem dopravy a spojů a Českým Mobilem dostal ale už přímo závazek tohoto znění. Ředitel odboru telekomunikací ministerstva dopravy a spojů Jiří Dolanský z této smlouvy čte.

Jiří Dolanský, ředitel odboru telekomunikací, ministerstvo dopravy a spojů: Český Mobil se zavazuje financovat veškeré náklady spojené s vybudováním technologické infrastruktury pro přístup k internetu na více než 13 000 školách a knihovnách.

Do tohoto projektu chce Český Mobil investovat asi půl miliardy korun, ale stále zůstává nevyužit. Proč? Jakub Reinisch, externí poradce ministerstva školství v této oblasti tvrdí, že i kdyby do projektu dal Český Mobil půl miliardy korun, v žádném případě by to nepokrylo náklady na zavedení internetu všech škol a knihoven.

Jakub Reinisch, poradce ministerstva školství: Při jednoduchém násobení, které vznikne při počtu škol, počtu měsíců a ceně připojení za měsíc, zjistíte, že i pro 7 000 škol bude stát ročně připojení půl miliardy korun.

Kdyby dal Český Mobil peníze na dřevo, asi by žádný problém nenastal., říkají ministerští úředníci. Český Mobil ale nabízí služby a to je třeba uvážit a jak je využít. Co konkrétně Český Mobil nabídl?

Václav Mach, ředitel pro vnější vztahy, Český Mobil: Ta část, která byla uvažována, souvisela zejména s vybudováním komunikační infrastruktury, což znamená přístupová a páteřní síť.

Vedle toho existuje už delší dobu projekt státní informační politiky, který počítá s komplexním propojením všech škol přes internet. Český Mobil o něm ví a počítá, že jeho pomoc bude jeho součástí. Na projekt vláda vyčlenila téměř 4,5 miliardy. Zatím se čeká na výběr generálního partnera. Jakub Reinisch tvrdí, že nabídka Českého Mobilu bude využita až pak.

Jakub Reinisch, poradce ministerstva školství: Nejdříve se musí udělat ta základní infrastruktura a potom se může nad tím využít služeb nejenom Českého Mobilu, ale i dalších subjektů.

Reinisch poukazuje na to, že zbrklé využití nabídky Českého Mobilu by nic nevyřešilo.

Jakub Reinisch, poradce ministerstva školství: Pak by byly některé školy vybaveny, ale my musíme vybavit všechny školy plošně. To znamená, že by některé školy byly vybaveny nějak a jiné školy by byly vybaveny jinak.

Český Mobil poukazuje také na to, že tam, kde měli jednoznačně určeného partnera pro jednání, už jsou závazky zapsané mimo jiné ve stejné smlouvě jako internet do škol, dávno naplněny. Tak se například Český Mobil zavázal poskytovat své služby do tří měsíců od obdržení licence, a to pro 37 % obyvatelstva. Další závazek byl, že vytvoří výzkumné a vývojové centrum bezdrátových multimédií. Václav Mach z Českého Mobilu říká, že velké potíže jim způsobují kompetence, zvláště na ministerstvu školství.

Václav Mach, ředitel pro vnější vztahy, Český Mobil: Problém je ten, že na daném ministerstvu se několikrát vyměnili pověření pracovníci, kteří tento projekt měli realizovat. V současné době vlastně je tam tým, který se výběrovým řízením na dodavatele infrastruktury zabývá od ledna letošního roku. A pro nás samozřejmě je spolupráce s každým, kdo bude schopen ten projekt posunout dál, klíčovou proto, abychom nemuseli naše sponzorské aktivity směrovat jiným směrem.

Problém je i v kompetencích mezi jednotlivými ministerstvy. Smlouvu s Českým Mobilem o přidělení licence sice mají planit a využít jednotlivá ministerstva, konkrétně školství a kultury, ale podepsalo ji ministerstvo dopravy a spojů. Odboru telekomunikací tohoto ministerstva ale opomněl kontrolovat plnění smlouvy. Přiznává to jeho ředitel Jiří Dolanský.

Jiří Dolanský, ředitel odboru telekomunikací, ministerstvo dopravy a spojů: Přiznám, že jsem i já osobně v oblasti těch knihoven mohl vystupovat. Prostě jednání jak s Českým Mobilem, tak s ministerstvem kultury jsem mohl aktivněji vystupovat.

Projekt "Internet do škol" by měl být hotov do konce roku 2005. Český Mobil v tomto projektu nejspíš chybět nebude, ale jak říká Václav Mach, vše se už dnes zpozdilo asi o rok.

Václav Mach, ředitel pro vnější vztahy, Český Mobil: Ty subjekty se musí rozhodovat a jednat mnohem pružněji, aby byly schopny uspokojit poptávku. V oblasti státní správy jsou ty rozhodovací postupy vedeny trochu jiným způsobem.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu