Na svatební cestu můžete s pasem na dívčí jméno, s občankou to raději nezkoušejte

20. červenec 2017

Léto je nejoblíbenějším časem pro pořádání svateb. Podle Českého statistického úřadu jich v loňském roce bylo nejvíc v červnu, a to přes 9 tisíc. Novomanžele a registrované páry stejného pohlaví pak ale často čeká kolečko po úřadech kvůlo novým dokladům.

Pokud nevěsta přijme manželovo příjmení, tak ji na úřadech čeká vyřizování výměny dokladů včetně cestovního pasu nebo řidičského průkazu. Na líbánky ale mohou novomanželé vyrazit s pasem vydaným ještě za svobodna.


Cestovní pas, který je vydaný na příjmení před uzavřením manželství, je možné použít k cestování ještě 3 měsíce po uzavření manželství.Ondřej Krátoška, mluvčí ministerstva vnitra

K cestování po zemích v schengenském prostoru by teoreticky mohl stačit také občanský průkaz, to ale Ondřej Krátoška z ministerstva vnitra nedoporučuje. U starých typů občanských průkazů se po sňatku odstřihl roh, a to by mohl být problém.

„V zásadě se k cestování použít dá, může ale vzniknout riziko, které je spojené s cestováním přes státní hranice, kde může vyvolat pochybnosti o věrohodnosti jako platného a nepoškozeného dokladu,“ vysvětluje Krátoška.

O nový občanský průkaz musí žena požádat do 15 dnů poté, co dostane oddací list, jinak jí hrozí pokuta. Změnu příjmení musí ohlásit také bance, zaměstnavateli a dalším institucím, se kterými je v kontaktu.

Stejnou situaci musí řešit i stejnopohlavní páry, které uzavřely registrované partnerství a mění si příjmení nebo stav, pokud je na průkazu uvedený.

autor:
Spustit audio