Na povodně jsme připraveni lépe než v roce 1997, zní z obcí. Jaká je aktuální situace v krajích?

V Česku dál vydatně prší. Jaká je aktuální srážková situace nad Českem a jaký je výhled pro nejbližší hodiny? Co podniká k mimořádné povodňové situaci na Jesenicku vedení Olomouckého kraje? Jak se s velkou vodou vyrovnávají další regiony? A jak se zatím osvědčují mnohamiliardové investice do protipovodňových opatření?

Grafy srážek ukazují, že nejvíce vody napršelo v Jeseníkách a na hřebenech Krkonoš. Vysoké úhrny, kvůli kterým byla vydána výstraha s nejvyšším stupněm nebezpečí, se ale týkají i Novohradských, Orlických a Jizerských hor, návětří Českomoravské vrchoviny, Pardubicka či Ostravska. „Zítra by ale měly srážky na východě republiky slábnout, naopak se znovu rozprší na západě Čech. Nepůjde už ale o setrvalý vydatný déšť, úhrny by rozhodně neměly dosahovat 100 až 150 mm, jako zaznamenáváme nyní,“ uklidňuje meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Jana Hujslová.

Čtěte také

Nejvážnější situace na Jesenicku a Šumpersku se týká rozvodněných řek Bělá, Vidnava, Černý potok a Desná. Podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka je však region na situaci připraven o mnoho lépe, než tomu bylo během povodní v roce 1997. „S přípravami jsme začali o dva až tři dny dříve než před dvaceti lety. Díky lokálním příhodám, které nás aktivizují, jsme nyní mnohem zkušenější. Situaci pomohl hodně i stát, který investoval do protipovodňových opatření přes 31 miliard korun.“

Včasná reakce

Od počátku se také obce a města připravují na případnou evakuaci lidí ze zatopených oblastí. Aktuálně probíhá například evakuace Nemocnice Milosrdných bratří, která stojí v blízkosti řeky Svratky. „Není to však proto, že by pacientům hrozilo bezprostřední zaplavení nemocnice vodou z řeky Svratky, ale problém je voda z kanalizace, která natéká do sklepů, což může poškodit rozvody elektřiny. Evakuace dalších objektů v plánu není. Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové extrémní povodně nehrozí,“ potvrzuje reportér Českého rozhlasu Tomáš Kremr.

Čtěte také

Představitelé krajů a obcí se shodují v tom, že velkou komplikací v zasažených oblastech je povodňová turistika. K výzvě libereckého hejtmana Martina Půty se přidal i starosta postižené obce Frýdlant Dan Ramzer.

„Motoristé velmi podceňují tzv. černou vodu a vjíždějí do těch částí, kde řeka Smědá přelévá jednotlivé komunikace. Mohou tam zůstat stát. Osobně jsem byl svědkem i toho, kdy člověk na zádech přenášel přes vodu jiného člověka. Myslím si, že tento hazard je naprosto zbytečný. Zbytečně to zatěžuje příslušníky integrovaného záchranného systému, kteří mají v současné době úplně jiné úkoly, než tahat hlupáky z vody...“

Oproti roku 1997 se proměnila nejenom komunikace vlády v krizových situacích, ale zejména samotný varovný systém. „Dneska máme několik modelů, které dáváme dohromady. A právě proto, že se tyto modely už od neděle shodovaly a předpovídaly situaci s vyšší mírou pravděpodobnosti, mohli vodohospodáři včas zareagovat a manipulovat na vodních dílech tak, aby vytvořili dostatečný retenční prostor v nádržích a mohli transformovat povodeň. A za to jim patří velký dík,“ dodává Tomáš Hrdinka z Výzkumného ústavu vodohospodářského Tomáše Garrigue Masaryka.

Hosty Tomáše Pancíře byli:

  • Jana Hujslová, meteoroložka z ČHMÚ;
  • Ondřej Suchánek, hejtman Olomouckého kraje z hnutí Starostové a nezávislí;
  • Tomáš Kremr, reportér Čro;
  • František Jirků, zpravodaj Čro;
  • Dan Ramzer, starosta Frýdlantu z ODS;
  • Klára Šimáčková Laurenčíková, vládní zmocněnkyně pro lidská práva;
  • Jakub Lucký, reportér zahraniční redakce Čro;
  • Petr Hladík, ministr životního prostředí a předseda ústředního povodňového štábu z KDU-ČSL;
  • Tomáš Hrdinka z Výzkumného ústavu vodohospodářského Tomáše Garrigue Masaryka.

Co vyplynulo z dnešního jednání Ústřední povodňové komise a jakou pomoc nabízejí odpovědná místa zranitelným skupinám obyvatel? A co se v těchto hodinách odehrává v sousedních zemích? Poslechněte si celou Polední publicistiku s Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , opa
Spustit audio

Související