Na očkování proti klíšťové encefalitidě není důvod čekat, říká Rastislav Maďar

16. březen 2019

Česká republika hlásí nejvíce případů klíšťové encefalitidy z evropských zemí. Upozorňuje na to specialista v oboru epidemiologie, prevence a kontroly infekčních chorob Rastislav Maďar. Proč tomu tak je? Klíšťatům vyhovuje česká příroda i klimatické podmínky.

Proti klíšťové encefalitidě lze podle Rastislava Maďara očkovat už od prvního roku dítěte, pokud tedy nemá nějaký specifický zdravotní problém. „Není důvod čekat,“ říká.

Nicméně děti v Česku jsou očkované poměrně slušně, zaostávají ale senioři, u kterých je největší riziko trvalých následků i úmrtí. „Je hezké, že někdo myslí na své děti i vnoučata, ale myslete prosím i na sebe,“ připomíná.

Proočkovanost se u nás nezvýšila.


Rastislav Maďar

V ohnisku nákazy jsou mnohem častější než dospělá klíšťata malé nymfičky, které velmi často na těle ani neobjevíme. A pokud ano, tak na odstranění stačí namydlený tampon. V případě dospělé a nasáté samičky je potřeba ji pinzetou vytáhnout.

„S klíštětem se netočí, zvyšuje se pravděpodobnost, že by se odtrhla hlavička, a to by způsobilo jenom potencionální komplikace,“ zdůrazňuje, a zároveň vyvrací určité mýty, jak se ochránit proti klíšťatům. K těm patří třeba beta karoten, pangamin nebo česnek.

„Můžeme se bavit o všem možném, ale nic jiného než vakcinace nám jistotu nedá,“ zdůrazňuje.

Onemocnění klíšťovou encefalitidou také nelze v první fázi rozpoznat, až v té druhé a třetí. Velká část případů tak unikne pozornosti. „To, co vidíme, je možná takový vrchol ledovce,“ uzavírá.