Na mladých lékařích je zdravotnický systém závislý. Těm se ale rozpadají rodiny a chybí volný čas, popisuje novinářka

21. září 2023

Mladí lékaři varují, že pokud jim ministerstvo zdravotnictví nenabídne uspokojivou dohodu a dlouhodobé řešení na omezení přesčasových hodin, zůstane v prosinci neobsazených až 24 tisíc služeb. Podle redaktorky Deníku N Ivy Bezděkové je toto číslo realistické. „Mladých lékařů je v nemocnicích poměrně dost. Bude záležet na tom, jestli nakonec takzvaně nevyměknou a od protestu neustoupí,“ říká v rozhovoru.

Čtěte také

Vlastimil Válek slíbil, že v říjnu protestujícím lékařům nabídne dohodu, její obsah je ale zatím neznámý. Mezitím vyzval ředitele nemocnic, aby dodržovali zákoník práce a omezili přesčasové hodiny na minimum. Tento požadavek je podle primářů nesplnitelný.

Na mladých lékařích je totiž zdravotnický systém často závislý. „Ředitel motolské nemocnice v jednání s mladými lékaři přiznal, že drtivá většina služeb stojí na mladých lékařích, buďto ještě neatestovaných, nebo čerstvě po atestaci, protože starší lékaři, primáři, docenti jsou příliš drazí,“ vysvětluje Bezděková.

Rozpadají se rodiny a chybí volný čas

Nová generace lékařů se ale proti službám, jaké dříve vykonávali jejich starší kolegové, brání. „Spousta mladých lékařů už opravdu nechce sloužit služby tak, jako jejich starší kolegové, kteří zůstávali v nemocnicích třeba od pátku až do pondělí. Vezměme si, že jsou to lékaři, kteří musí být neustále v pohotovosti na operace, na anestezii a podobně,“ podotýká.

Čtěte také

Pracovní nasazení se pak podepisuje nejen na jejich zdraví, ale i osobních životech. „Pokud se někdo dá na tuto službu a pracuje v nemocnici, tak jeho osobní život jde úplně stranou. Rozpadají se rodiny, není vůbec doma, nemá čas vůbec na nic jiného než na svou práci,“ popisuje Bezděková.

Stejný problém, i když zpravidla není tolik vidět, se týká i zdravotních sester. Stejně jako lékaři si stěžují na přesčasy a únavu. Řešení jejich problémů se jim však nedostává. „Reakce ministra zdravotnictví na konkrétní problémy je velice obecná a trošku dlouhodobá,“ konstatuje.

Potřeba systémového řešení

Čtěte také

S finanční kompenzací za hodiny v práci navíc už se zdravotníci smířit nechtějí. „Častokrát není problém nedostatek peněz, ale to, že už jsou unavení a že je nemá kdo vystřídat anebo aspoň částečně některé ze služeb pokrýt,“ podotýká.

Zdravotníci podle ní poptávají spíše systémové řešení. „Chtělo by to, aby ministr zdravotnictví nebo někdo z ministerstva lépe nastavil organizaci práce lékařů,“ uzavírá Bezděková.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související