Na koupání pod vodopádem řeky Krka si přivstaňte

20. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Kromě koupání pod vodopády čeká návštěvníky národního parku řada zajímavých atrakcí. V úterý bude na Jadranu proměnlivé počasí a teploty dosáhnou až 31 stupňů.

Na Jadranu nás čeká několik ne zcela slunečných dnů, a tak je tu jeden tip na výlet za opravdu zajímavým přírodním úkazem. Za vodopády řeky Krka, která ústí do moře u Šibeniku. Vstupné do národního parku je pro dospělé 80 kun. Děti do sedmi let neplatí nic. Ty starší 65 kun. Do národního parku se dostanete po dálnici A1, ze které odbočíte podle hnědých poutačů s nápisem NP Krka. Musíte dojet do městečka Skradin, kde si v inforcentru Národního parku koupíte vstupenku a nastoupíte na loď odplouvající do přístavu Skradinski buk, kde se vstupuje do areálu národního parku. Odplová se každou celou hodinu, zpět vždy v půl. Kromě nádherných kaskádovitých vodopádů uvidíte na okružní trase po dřevěných chodnících i mělké tůně plné ryb (lovení zakázáno) a také muzeum starých řemesel na pravém břehu řeky.

Najdete v něm tkalcovskou dílnu, mlýn, ve kterém se mele kukuřičná mouka, nebo také hamr, na kterém se tlučením změkčovalo plátno. Kousek dál buší kladivem do kovadliny kovář. Pod vodopády, kde se řeka opět zklidňuje je povoleno koupání. Voda mezi vymletým i vápencovými platy je krásně zelenomodrá. Jedno malé doporučení. Vydejte se do Národního parku Krka hned ráno. Otevřeno je od 8 hodin. A raději se pod hlavním vodopádem vykoupejte před procházkou. Divili byste se totiž, jak se během dopoledne toto tiché místo změní v přeplněný plavecký stadion.

Směnné kurzy

Například Zagrebačka banka dává za euro 7 kun 25 lip, za 100 českých korun 25 kun a 42 lipy a za 100 slovenských korun 20 kun a 72 lipy. To třeba Splitska banka dává za 100 českých korun o 35 lip víc. Jenže například v kempu v Omiši si její směnárna účtuje 2 procenta provize a místo deklarovaných 723 kun za 100 eur nakonec dostanete jen 710 eur. Posuďte sami, jestli nestojí za to poohlédnout se po kurzech i v jiných směnárnách.

Palivo

Jejich největší distributor - firma INA celoplošně na všech čerpacích stanicích účtuje za litr benzínu natural 95 - 8 kun. Za litr eurodiselu dáte 7 kun 56 lip a za litr nafty bez přídomku euro jen 7 kun a 38 lip. Pokud jezdíte na LPG, bude vás litr plynu stát 3 kuny a 35 lip.

Dopravní situace

Už asi nastal čas návratů od moře, protože chorvatský automotoklub hlásí zesílený provoz směrem do vnitrozemí. Před tunelem Sveti Rok je směrem od moře kolona dlouhá asi 5,5 km a před tunelem Mala Kapela asi 3 km. Se zdržením je třeba počítat na mýtné bráně Lučko při výjezdu z dálnice A1 na obchvat Záhřebu. Tam stojí auta ve frontě dlouhé 9 km. Řidiče chorvatský automotoklub upozorňuje, že místy na Istrii, i ve vnitrozemí jsou silnice mokré a kluzké.

Počasí

Meteorologové prorokují na zítřek nadále nestabilní počasí. Částečně slunečno ale s proměnlivou oblačností. Místy se očekávají přeháňky a déšť. V Dalmácii by mělo být také proměnlivo. I tady se mohou vyskytnout přeháňky. Bude ale teplo - od 27 do 31 stupňů.

Upozornění pro ty, kteří brázdí vody Jaderského moře: Místy se mohou objevit bouřky. Hlavně ne severním a středním Jadranu . Zítra odpoledne může místy jihovýchodní vítr, takzvané Jugo dosáhnout v nárazech rychlosti 30 až 40 uzlů.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu