Na každý web jiné heslo. Správce hesel vám usnadní práci, doporučuje Antivirus

30. říjen 2023

Jaké máte heslo do emailu? Jaké na Facebook a jaké v pracovním počítači? Jsou všechna stejná, nebo každé je originál? Dnešní Antivirus je právě o heslech. Používáme je denně, často chrání naše data, zprávy, vzpomínky nebo i práci. Ale umíte vytvořit opravdu silné heslo, které si zapamatujete?

Na začátku jedna aktualita. Kyberútok na Univerzitu obrany sledujeme už více než měsíc. Útočníci postupně zveřejňují data, která univerzitě ukradli. Co je v této kauze nového?

Čtěte také

„Pachatelé ze skupiny Monti oznámili, že začínají zveřejňovat všechna data. Publikovali mimo jiné i telefonní seznamy s adresami a soukromými telefony představitelů školy. Další informace ale už nezveřejnili, naopak všechny zmínky o úniku ze svých stránek smazali. Zda to znamená, že se stát s pachateli dohodl, nebo je k tomu vedli jiné důvody, to zatím nevíme,“ přibližuje Jan Cibulka.

Jedno heslo nestačí

Pokud bychom chtěli vymyslet heslo, které nikdo neprolomí, tak nejdůležitější je, aby to nebylo heslo, co už útočník zná. Zní to jako banalita, ale přesně tak dojde k drtivé většině útoků. Pachatel už zná vaše heslo,“ říká Jana Magdoňová.

To znamená, že heslo jste použili jinde, a odtud uteklo. Většina lidí používá pořád dokola jen pár hesel, nebo dokonce jen jedno. Potom stačí, že někdo nabourá špatně zabezpečený web, třeba e-shop s ponožkami, a ukradne odsud hesla.

„Protože plno lidí to samé heslo pak používá třeba na Facebook nebo do svého internetového bankovnictví, tak takhle se tam útočník dostane,“ říká Cibulka.

Čtěte také

Programy hesla vytváří 

Nikdo si ale nemůže pamatovat, kdyby měl mít na každém jednotlivém webu jiné heslo. „Proto používáme správce hesel: To jsou programy, které vám hesla vytváří, hlídají, aby se neopakovala, a samy vás do nejrůznějších webů přihlašují. Nemusíte si proto pamatovat, kde máte jaké heslo, a proto ho nezapomenete.“

Tyhle funkce už dneska nabízí moderní mobilní telefony, případně si můžete obstarat jiného správce hesel, existují placené verze i zdarma. Jejich používání doporučuje i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

„Na začátku se vám s tím možná bude pracovat hůř, ale jakmile si zvyknete, tak vás to nijak výrazně při práci nezpomalí a hlavně vaše heslo bude v bezpečí,“ dodává Magdoňová.

Spustit audio

Související