Na Hvaru se závodilo v bláznivých plavidlech

19. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Závod bláznivých plavidel se stal ve městě Vrboska vítanou turistickou atrakcí. Chorvatský premiér představil bavorskému kolegovi své představy o vstupu Chorvatska do Evropské unie. V pondělí má být na Jadranu proměnlivá oblačnost s přeháňkami s teplotami až 31 stupňů

Ve městě Vrboska na Hvaru plula na zálivu, který se zařezává hluboko do ostrova, roztodivná plavidla. Byl tam totiž tradiční "Závod bláznivých lodí". Na nábřeží kanálu přilákal mnoho místních i turistů, kteří fandili originálním plavidlům. Podmínkou účasti v soutěži bylo, že se loď, vor, nebo zkrátka plovoucí objekt musí udržet na hladině po celou trasu mezi dvěma mosty a pohybovat se na lidský pohon. K vidění byla plavidla, která se sotva držela na hladině i lodě s luxusní výbavou, například keramickým záchodem. Žel bez zástěny. První cenu - barevný televizor - získali konstruktéři plavidla nazvaného "Jedeme do Evropy (pomalu a bezpečně)".

A když už jsme u perspektivy Chorvatska na vstup do Evropské unie. Ve Splitu se dnes sešel premiér Ivo Sanader s předsedou vlády německé spolkové země Bavorsko Edmundem Stoiberem. Tomuto politikovi prezentoval své představy na přibližování se Chorvatska členství v Unii.

"Očekáváme, že bychom mohli přístupová jednání s Unií uzavřít do konce roku 2008. Rok 2009 by měl být rokem završení veškerých příprav a vstupu Chorvatska do Evropské unie. Mělo by tedy dojít k podpisu přístupové smlouvy a lid by měl o členství rozhodnout v referendu. Pokud budeme mluvit o členství Chorvatska v NATO, vyjádřil jsem naše přesvědčení, že vzhledem k tomu, co jsme dosud udělali, tedy reformě ozbrojených sil a přijetí nových zákonů i splnění dalších podmínek, očekáváme pozvání k členství na začátku dubna 2008 na summitu NATO v Bukurešti," řekl chorvatský premiér.

Směnné kurzy

Cena chorvatské měny vůči euru ani vůči české a slovenské koruně nijak významně nekolísá. Například Splitska banka nabízí za 1 euro 7 kun a 25 lip. Za 100 českých korun 25 kun a 78 lip a za 100 slovenských korun 21 kun a 17 lip. Z konečné částky si ale banky odečítají kdoví proč provizi 1 až 2 procenta. Rozhlížejte se tedy raději po směnárnách, kde mívají stabilní kurz bez provize 7,23 kuny za euro.

Cena pohonných hmot

Ceny pohonných hmot se drží zajetých kolejí: na čerpacích stanicích INA dostanete litr naturalu eurosuper 95 za 8 kun. O 15 lip je levnější litr paliva Super 95 bez přídomku euro. Litr nafty stojí 7 kun a 56 lip.

Doprava

Silnější provoz byl v sobotu večer na dálnici A1 Záhřeb - Split směrem do vnitrozemí. A na dálnici A6 - Záhřeb - Rijeka v obou směrech. Kolony se tvořily před tunelem Mala Kapela na A1 ve směru od moře a před tunelem Sveti Rok v tom samém směru. Na opačnou stranu - tedy k moři byl provoz plynulý. Pokud vyrážíte na cestu zpět, počítejte s nejdelší kolonou při opuštění dálnice před Záhřebem. U mýtné brány Lučko končila v sobotu večer fronta šest a půl kilometru před ní. Na problémy můžete narazit na jadranské magistrále. Pomalu pojedete hlavně na obchvatu Rijeki, před mostem přes řeku Cetinu v Omiši a přes Makarskou.

Pro případ, že budete stát v koloně, mějte v autě láhev s vodou. V těchto parných dnech musí i řidiči doplňovat tekutiny. Dobře dojeďte do cíle.

Dopravní informace během své cesty od chorvatských hranic najdete na stanici chorvatského rozhlasu HR 2, kde vždy v půl oznamují aktuální situaci na silnicích nejen v chorvatštině, ale i v angličtině, němčině a italštině.

Počasí

V pondělí má být proměnlivá oblačnost a klima má být značně nestálé. Místy se objeví přeháňky, které mohou přecházet v déšť. Zvláště v pondělí večer a v noci mohou být srážky i vydatné. Na Jadranu bude ale ještě teplo 28 až 31 stupňů. V úterý ale meteorologové předpokládají už jen 25 stupňů a nadále proměnlivo a ve čtvrtek dokonce oblačno až zataženo. Počasí se má vylepšit na konci týdne.

Meteorologové vydali upozornění pro jachtaře: zítra na severním Jadranu je malá pravděpodobnost výskytu bouřek.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu