Mostecká družstva mají problémy s neplatiči

12. prosinec 2001
Pod kůži

Když začala v Mostě před pěti lety privatizace bytů, drtivá většina nájemníků ji přivítala s otevřenou náručí. Lidé si byty odkoupili za velice příjemné ceny. Město totiž vyměřilo za metr čtvereční obytné plochy pouhých 600 Kč, navíc dalo všem ještě 20 % slevu. Začala vznikat drobná družstva vlastníků, která však vůbec netušila, že se město spolu s byty zbavuje i svých neplatičů. Dodnes si s nimi neví rady například Bytové družstvo Skupa. Jak se snaží svou situaci řešit?

Oldřich Orelt, člen představenstva Bytového družstva Skupa: Naše bytové družstvo Skupa bylo založeno v roce 1997 v srpnu, podpisem kupní smlouvy. Máme 180 bytů ve třech blocích. Jsou to bloky 201, 202 a 203 v ulici Skupa.

Byty ale obývalo několik neplatičů.

Oldřich Orelt, člen představenstva Bytového družstva Skupa: Tyto domy jsme zdědili s osmi neplatiči a dozvěděli jsme se o nich následujícím způsobem. Po urgenci na domovní správě nám teprve v lednu 1998 byl poskytnut seznam nájemníků s platnými i neplatnými nájemními smlouvami a s výší dluhů.

Největším šokem pro nově vzniklé družstvo však bylo, že zdědilo i dva nájemníky bez platné nájemní smlouvy.

Oldřich Orelt, člen představenstva Bytového družstva Skupa: To byl pro nás značný šok, ale ještě větší šok byl ten, že už v roce 1996 tito nájemníci soudem byli zbaveni nájemní smlouvy. Čili neměli vůbec obývat naše byty.

Noví majitelé obecních bytů se samozřejmě nechtěli se situací smířit. Ani čtyři roky od privatizace se však téměř nic nezměnilo.

Oldřich Orelt, člen představenstva Bytového družstva Skupa: Dá se říct, že jsme vyčerpali všechny právní i neprávní možnosti, protože jsme se zpočátku obraceli na magistrát, na bytovou správu. Obraceli jsem se později i na soud, protože tyto možnosti nebyly vyslyšeny. A teprve soudními cestami se nám podařilo z těch osmi neplatičů získat prostě nějaké výpovědi z bytů. Ale zbyli nám dva, ti původní, kteří neměli pořád v našich bytech co dělat. Tito dva nájemníci žádný nájem neplatí, neplatí ani služby a nemají ani zájem zaplatit.

Mostecký právník Petr Hrabák kroutí nad současným stavem nevěřícně hlavou a upozorňuje hned na několik nesrovnalostí.

Petr Hrabák, právník: Město Most neinformovalo kupujícího o vlastnických poměrech, které předtím existovaly. Tedy existovaly za situace, kdy nájemníci byli v nájemním vztahu s městem Most, neplatili nájem a služby s tímto nájmem spojené. Jestliže družstvo Skupa v kupní smlouvě tak informováno nebylo, navíc jsou tady rozsudky, kde je pravomocně rozhodnuto o tom, že konkrétní nájemce bytu neplatil, jedná se v tomto případě o porušení několika povinností ze strany města Mostu.

Podle Hrabáka město vědomě porušilo občanský zákoník.

Petr Hrabák, právník: Prodávající totiž musí informovat kupujícího o všech vadách, o kterých ví při sjednávání kupní smlouvy a má právní povinnost, což rovněž vyplývá z občanského zákoníku, kupujícího na tyto vady upozornit. V tomto případě se jedná o vady právní, za které však prodávající, což je město Most, při privatizaci bytového fondu odpovídalo a odpovídá dodnes.

I když zástupci družstva jsou dnes bezradní, právo je na jejich straně.

Petr Hrabák, právník: Kupující, tedy družstvo Skupa, má možnost se hájit jediným způsobem. Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, má kupující právo na přiměřenou slevu ze sjednané ceny. V tomto případě by velikost té přiměřené slevy měla být ve stejné výši jako dlužný nájem. To je částka, kterou by mohlo družstvo Skupa uplatňovat na městu Most.

Náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková přiznává, že vedení města o problémech družstva Skupa ví.

Hana Jeníčková, náměstkyně mosteckého primátora: Ten problém je samozřejmě velký. Já naprosto chápu Bytové družstvo Skupa. Přišla sem nedávno jejich žádost o řešení tohoto problému, tedy vystěhování dnes již jejich neplatičů. Bohužel, my jsme museli doporučit jako bytová komise radě nesouhlas v tomto případě. Už jenom z jednoho prostého důvodu, že v tom odděleném seznamu neplatičů je asi 316 případů a samozřejmě město přednostně řeší případy ve svých domech.

Protože soudy pracují v podobných záležitostech pomalu, vyřešilo družstvo Skupa problém s neplatiči zatím po svém.

Oldřich Orelt, člen představenstva Bytového družstva Skupa: Požádali jsme stavební úřad o změnu dispozice bytu z první kategorie na holobyty a do toho bytu první kategorie takto změněného stavebním úřadem jsme nastěhovali tyto dva nájemníky. Ze dvou neplatících bytů jsme vlastně dosáhli jenom jednoho neplatícího bytu, čili určité úspory.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: Eva Holá
Spustit audio

Více z pořadu