Mlžná komora pomůže studentům gymnázia. Mohli ji koupit za 3 milióny korun, ale sami ji vyrobili za zlomek ceny

8. duben 2014

Pražské Gymnázium Opatov se může pyšnit unikátní učební pomůckou. Tým maturantů tam po vzoru nositele Nobelovy ceny Charlese Wilsona sestrojili mlžnou komoru.

Přístroj se v České republice vůbec nevyrábí. V sousedním Německu stojí tři miliony korun. Členové týmu ho dali dohromady za zhruba 80 tisíc korun.

"Můžeme si to představit jako v dolní části bílou bednu a na ní jsou skleněná průhledná akvária a v jejich centru se nachází černá hliníková deska. Na ní jsou páry isopropanolů – představte si, že je tam jakási mlha. Můžeme se podívat, jak se nám tady hemží mlžné stopy. To jsou stopy radioaktivního záření, které je běžné kolem nás, ale my ho normálně nevidíme. Tato mlžná komora ho dokáže zviditelnit," popsal jeden ze studentů Ondřej Zbytek.

Studenti a pedagogové pracovali na mlžné komoře s finanční pomocí jiných vědeckých institucí a soukromých dárců od roku 2011. Jak přiznávají, bylo to náročné, protože neexistuje žádný návod:

"Do jisté míry to byla jakási lidová tvořivost. Samozřejmě jsme zhruba věděli, co chceme udělat. Šokující je, že stavba samotná začala až 2. ledna 2014. Všechno před tím zaujaly administrativní záležitosti. Museli jsme si založit vlastní občanské sdružení, protože nebylo možné financovat tento projekt přes školní účetnictví. Nezbylo nám nic jiného, než se obrátit na soukromý sektor a podařilo se nám vybrat částku přibližně 80 000 korun, která byla dostačující na nákup součástek, ale i na zaplacení různých poplatků," přiblížil Ondřej Zbytek.

I když je cena přístroje vzhledem k nulové konkurenci velmi vysoká, zpeněžit ho nechtějí. Věnují ho vlastní škole. Vhodné pomůcky k demonstraci jaderné fyziky neexistují :

"Jsme jediná střední škola v České republice, která díky nám mlžnou komoru tohoto typu a budeme moci vyučovat studenty praktickou jadernou fyziku," pochválil práci svých kolegů Zbytek.

Studenty, kteří se na projektu podíleli, čeká za pár týdnů maturita. Jejich kroky by pak měly vést na matematicko-fyzikální fakultu za dalšími objevy a pokusy.

Na fotografii vidíte dvě tlusté mlžné stopy ve tvaru písmene V, které zanechaly dvě alfa částice po radioaktivním rozpadu jádra atomu radonu
autoři: mvo , ank
Spustit audio