Místo těch, které si objednali, dostali hasiči obyčejné ponožky

7. květen 2013

Hasiči kupují ponožky dvojnásobně dráž než policie. Cena měla být vyšší, protože hasiči chtěli ponožky z luxusnějších materiálů a s lepší funkčností. Český rozhlas si ale nechal udělat rozbor těchto ponožek a zjistil, že hasiči dostali úplně obyčejné bavlněné ponožky, jaké chtěli i policisté.

Za pár ponožek hasiči zaplatili 24 korun, a to proto, že chtěli kvalitnější a více funkční prádlo. V ponožce měl být elastan, pohodlnější a pevnější mercerovaná bavlna a zesílené paty a špičky. Nic z toho Elen Klašková v laboratoři Textilního zkušebního ústavu v ponožkách nenašla.

„Když výrobce uvádí, že tam dává další materiál, a on tam není, měly by ponožka být ve skutečnosti o něco levnější. Pokud výrobce deklaruje mercerovanou bavlnu a není tam, tak by se asi dalo říct, že trošku šidí nebo podvádí,“ řekla Klašková.

Hasičům dodala ponožky firma Sintex. Její obchodní ředitel Miloš Frýbert nejdřív zjištění rozhlasu popíral a odvolával se na atest zkušebny. „Ta uvedla, že výrobky jsou v pořádku,“ tvrdil Frýbert.

„Byly to ponožky, kde měla být mercerovaná bavlna. Ta v nich nebyla. Měl tam být ze tří procent elastan, ten tam nebyl. Měly tam být zesílené paty a špičky. Ty tam nebyly,“ informoval ho redaktor rozhlasu.

Po upozornění od Českého rozhlasu si také nechali několik ponožek zkontrolovat, potvrzuje náměstek ředitele Slavomír Bell. „U materiálového složení byla ve všech případech odchylka, a to právě v podílu elastanu. Byl nižší než technickou specifikací požadovaný tříprocentní,“ uvedl.

Ponožkový tendr už hasiči řešit nechtějí

To hlavní – jestli jsou ponožky z lepší bavlny – však hasiči nezjišťovali. Odvolávají se stejně jako firma Sintex na protokol ze zkušebny. I v něm je ale zmíněno, že jde o bavlnu obyčejnou. Hasiči přesto ponožky reklamovat nebudou. Odvolávají se na smlouvu s dodavatelem.

„Je zde ustanovení ve smlouvě mezi námi a vysoutěženým dodavatelem, které říká, že případné vady zboží jsme oprávněni nárokovat do šesti měsíců od předání zboží. A tato lhůta uplynula,“ řekl Bell.

A dodal: „I kdybychom dnes zjistili, že tam vady jsou, tak bychom s nimi zřejmě jednali, ale neměli bychom asi právní páku, jak je donutit k nápravě.“

Za chyby podle náměstka mohou hlavně hasiči. Ti dnes připravují další, tentokrát více než čtyřmiliónový tendr na ponožky. Slibují, že v něm se těchto chyb vyvarují. Ten minulý už však řešit nechtějí.

autor: psp
Spustit audio