Ministr dopravy: Doprava na východě republiky je zcela ochromená. Voda podemlela železnice i silnice

Deště a voda ohrožují dopravu na železnici i silnicích. V Moravskoslezském kraji se podle Správy železnic nejezdí prakticky nikde. Na mnoha místech není možné zavést ani náhradní autobusovou dopravu. „Škody půjdou do miliard. O pomoc budeme muset požádat i Evropskou unii,“ říká ministr dopravy za ODS Martin Kupka. Jaká jsou aktuální doporučení pro cestující?

Jaká opatření v dopravě budete přijímat?

Chceme především informovat veřejnost před začátkem dalšího týdne, aby upravili svoje chování podle aktuální situace s tím, že víme bezpečně, že celá oblast Ostravska, Opavska, Jeseníku bude na několik dnů z hlediska železniční dopravy ochromená a bude to znamenat komplikace například i pro cesty vlakem mezi Ostravou, Olomoucí a Prahou. V tuto chvíli stojí na kolejích voda, proto jsme preventivně už včera o půlnoci uzavřely hlavní koridorovou trať, aby nezůstal nikdo uvězněn v místech, kde by bylo velmi obtížné zasahovat.

Čtěte také

Zároveň v tuto chvíli zajišťujeme spojení se Slovenskem přes Horní Lideč, hlavní koridorová trať na Ostravu ale bude s velkou pravděpodobností dnes i zítra stát. Aktuální informace najdou lidé v aplikaci Datel nebo na webu Správy železnic, kde jsou přehledné interaktivní mapy.

Jak složité je zavést náhradní autobusovou dopravu?

V některých místech to v podstatě nejde, protože jsou tam obtížně sjízdné i komunikace. Na několika místech jsou uzavřené i dálniční tahy, zejména D1 směrem do Polska nad Ostravou a Bohumínem. Obtížné je to ale i jinde. Například na Jesenicku silnice první třídy číslo 60 a silnice první třídy číslo 44 jsou na mnoha místech ve špatném stavu, podemleté a je neprůjezdné.

Dá se v tuto chvíli odhadnout, kdy by mohla být doprava obnovena?

Je to velmi komplikované. Potom, co ustoupí voda, musíme zjistit, v jakém stavu dopravní infrastruktura je. Víme, že jsou zasažené i technologické celky jak slaboproudu, tak silnoproudu. Nepochybně si to vyžádá velmi náročné zásahy v následujících dnech. Zároveň na mnoha místech docházelo průběžně k odstraňování padlých stromů. V takovém rozsahu zásahy našich drážních hasičů ještě nikde neprobíhaly, protože komplikacemi byla zasažená v podstatě celá Česká republika.

Čtěte také

Ostravsko podle Správy železnic bude mít na železnici po povodních škody za stovky milionů korun. Už uvažujete o tom, kde vzít peníze právě na opravy, které budou nutné?

Probíhá intenzivní debata v rámci komunikace ministrů. Budeme se obracet i na Evropskou unii. Budeme se snažit využít všechny možné nástroje pomoci, protože podle odhadů půjde o miliardy, jenom co se týče prosté dopravní infrastruktury. Budeme se snažit uvolnit maximum finančních prostředků, které nám ještě letošní rozpočet umožňuje, právě proto, abychom dopravní infrastrukturu v postižených oblastech co nejrychleji dali do pořádku. Prioritou bude obnovení železnice.

Přeplánujte si trasu

Už je jasné, kdy bude mimořádné zasedání vlády?

Nepochybně proběhne zítra. Dnes ještě budou zasedat další důležité týmy pracovníků. V osm hodin proběhne Krizový ústřední štáb. Důležitá bude především organizace záchranných prací a také co nejpřesnější informovanost pro veřejnost, aby se nepřetěžovaly dopravní komunikace a nevznikl chaos. Důležité je, aby si lidé, kteří měli v plánu cestovat přes zasažené oblasti, včas přeplánovali trasu. Aby nevznikly zbytečné problémy.

Co se týče dopravních informací pro silnice, v tuto chvíli dochází k evakuaci našeho národního dopravního informačního centra v Ostravě. Po evakuaci ale bude fungovat zcela normálně. Na webu dopravniinfo.cz lidé najdou nejenom omezení na hlavních silnicích a na dálnicích, ale i na silnicích druhé a třetí třídy.

autoři: Věra Štechrová , opa
Spustit audio

Související