Miloš Zeman si prezidentský portrét vybral sám, říká Herbert Slavík

7. červenec 2018

„Jsem introvert. Takhle mě mamince označila učitelka na základní škole na třídních schůzkách a já se tehdy cítil strašně dotčeně, že to je nějaká urážka, nějaké sprosté slovo. Později jsem pochopil, že má pravdu,“ říká host Osobnosti Plus, fotograf Herbert Slavík.

 „Hodně se toho ve mně odehrává uvnitř. Pak si ale myslím, že jsem ještě cholerik. Takže dlouho je to uvnitř, ale občas to potom musí ven,“ dodává.

Snažím si lidi nastudovat

Slavík, který se věnuje především portrétní fotografii, stojí často proti významným osobnostem české kultury, sportu nebo politiky. Více než číst z tváří lidí, které fotografuje, snaží se na práci s konkrétní osobností připravit. „Pokud se jedná o lidi, které neznám, tak si je snažím nastudovat a načíst ještě před focením. Proto, abych zachytil osobnost fotografovaného a předal ji divákovi.“

Fotograf Herbert Slavík se narodil 1. února 1963 v Praze. Je držitelem řady tuzemských i zahraničních ocenění i autorem a spoluautorem řady fotografických publikací. V letech 1986 až 1990 působil jako fotoreportér pro Mladou frontu, od roku 1990 do roku 2002 jako vedoucí jejího fotografického oddělení. Od roku 2001 se věnuje převážně fotografování portrétů a od roku 2003 je fotografem na volné noze. S manželkou Terezou Brodskou mají syna Samuela.

Moderátorku v této souvislosti zajímá, jak přistupoval k fotografování současného prezidenta. „O Miloši Zemanovi jsem nemusel načítat nic, protože jsem ho už dlouho znal, v podstatě od revolučních měsíců, kdy jsem ho fotografoval poprvé. A tam bylo jasné zadání. Byl to oficiální portrét prezidenta, tedy jsem opravdu vycházel z tradice, byť výsledná fotografie není tradiční, ale to zcela odpovídá osobnosti současného prezidenta, který si fotografii sám vybral,“ vysvětluje fotograf, který dělal portrét i prvnímu polistopadovému prezidentovi Václavu Havlovi, také Václavu Klausovi, a dodává:

„Základem bylo, že to musí být důstojný obraz prezidenta republiky. Osobnost máme napsanou ve tváři. Myslím, že to tam je. Ale oficiální portrét prezidenta musí splňovat nějaké atributy, alespoň pro mě, …jsem konzervativní člověk.“

Nemusím být u všeho

„Není to pro mě priorita - být u všeho. Ale byl jsem za těch 25 let rád, ze začátku samozřejmě, že jsem mohl být u toho, když se budovala demokracie, ta československá, a mohl jsem absolvovat cesty s Václavem Havlem. Anebo být i u jednání česko-slovenských. Protože to byly historické milníky. A potom jsem politiku opustil, protože mě nebavila a nudila. Byl to standardní politický život a neviděl jsem tam žádnou výzvu. Vrátil jsem se k tomu, až když Česko mělo předsedat Radě Evropské unie. A to byl pro mě zase takový návrat do doby jakoby havlovské,“ vzpomíná.

Jsem konzervativní člověk, oficiální portrét prezidenta musí splňovat jisté atributy.
Herbert Slavík

Říkejte něco vtipného

Odreagování hledá ve své profesi Slavík v oblasti sportu, kde se také cítí dobře. „Tam si relaxuji, nemusím s lidmi komunikovat, protože fotím teleobjektivem. U portrétů musíte komunikovat, a to mně dělá trochu problém, nutnost navázat kontakt. Ale baví mě to, takže se překonávám. Někdy mi lidé říkají: Co mám dělat? Tak říkejte něco vtipného. …A to já neumím.“

Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí, který svým objektivem zachytil portréty celé řady osobností české společnosti, od herců, architektů, podnikatelů, až po politiky.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související