Mezinárodní den Romů připomene společným online koncertem KAMAV TUT Ida Kelarová a Česká filharmonie

7. duben 2021

8. dubna slavíme Mezinárodní den Romů. Česká filharmonie u jeho příležitosti pořádá televizní koncert KAMAV TUT (česky "Miluji tě"), a to v sále pražské La Fabriky.

Mimořádný online přenos vysílá Česká televize na programu ČT Art od 20:15 hodin. U příležitosti Mezinárodního dne Romů se na pódiu setkají zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová se svou kapelou Jazz Famelija a pěveckým sborem Čhavorenge a hudebníci České filharmonie a České studentské filharmonie.

Čtěte také

„Bála jsem se, že koncert budeme muset zrušit – stejně jako před rokem v dubnu," říká zpěvačka, sbormistryně a duše celého večera Ida Kelarová. „Pak ale přišla Česká televize s tím, že by náš slavnostní večer vysílali k divákům u obrazovek, a to mě nadchlo. Nikdy jsme nic podobného nedělali, protože jsme před sebou vždycky měli diváky přímo v sále, ale věřím, že i v této jiné podobě to krásně dopadne.“

Hosty večera budou také mladí romští umělci: klavírista Radek Bagár, kytarista Milan Angelo Novák a taneční skupina Salut Roma.

Koncert je možné zhlédnout na i na sociálních sítích České filharmonie, a to na tomto odkazu: http://bit.ly/kamavtut

Čhavorenge slaví 10 let

Koncertem se mimo jiné připomíná také deset let od založení dětského pěveckého sboru Čhavorenge. „Z velké části chci náš večer věnovat dětem. Samozřejmě dětem z Čhavorenge, ale přizvala jsem také mladého romského klavíristu Radka Bagára nebo kytaristu Milana Angela Nováka. Přátelské prostředí pro ně vytvoříme s mojí kapelou Jazz Famelija. A samozřejmě s báječnými přáteli filharmoniky!“ upřesňuje Ida Kelarová.

Během večera bude mít světovou premiéru filmový klip k prvnímu CD Čhavorenge a filharmoniků Hej Romale. Točil se v létě 2020 na Slovensku během letní umělecké školy Romano drom v přírodě nedaleko Dolného Kubína. Česká filharmonie oslovila v dárcovské kampani na 120 dárců, kteří přispěli, aby se klip, ve kterém si děti z Čhavorenge zahrály, mohl dokončit.

Společnými silami za podporu romských dětí

Chystaný koncert Kamav tut vychází z osmileté spolupráce mezi Českou filharmonií, Idou Kelarovou a dětským pěveckým sborem Čhavorenge, který podporuje romské děti a mladé lidi nejen v jejich cestě za hudbou.

„Spolupráce s Idou Kelarovou a Čhavorenge má hudební, sociální i edukační stránku v dokonalé harmonii. Soužití romské a neromské komunity je v naší zemi silným tématem, o němž nemá příliš smysl mluvit, ale raději něco udělat. Ida Kelarová dělá podle mého názoru to nejlepší, co může: dává dětem šanci na lepší život, přitom je přísná, profesionální a probouzí v nich nejen hudební talent, ale také hrdost a odpovědnost za sebe sama. Tahle Idina cesta má smysl a prospívá romským dětem i muzikantům, kteří se jí za náš orchestr zúčastňují,“ říká generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Během osmileté spolupráce České filharmonie a Idy Kelarové se odehrálo na sedmdesát společných koncertů a stovky workshopů v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a ve Velké Británii. V posledních dvou se Čhavorenge a hudebníci České filharmonie představili mimo jiné v severoirském Belfastu na pozvání Asociace britských orchestrů, ale také na turné v Londýně, na Smetanově Litomyšli či na slovenské Pohodě.

Spustit audio