Mezinárodní den Romů

5. duben 2019

V pondělí 8. dubna slaví Romové na celém světě Mezinárodní den Romů. Jubilejní 5. ročník oslav přinese řadu zajímavých kulturních akcí, včetně vzpomínkového koncertu na legendu romské hudby Věru Bílou.

Svátek romské kultury byl oficiálně zahájen 4. dubna vernisáží výstavy fotografií Futoroma z dílny putovní romské galerie Phundrado Vudar (Otevřené dveře). Slavnostní zahájení odstartovalo sérii kulturních akcí, které potrvají v Praze ale i na dalších místech po celé ČR až do pondělí 8. dubna, kdy vyvrcholí galavečerem v pražském divadle Archa.

Letošní ročník oslav je mj. věnovaný památce zesnulé zpěvačky Věry Bílé. Na náměstí Václava Havla v Praze je připravena kondolenční kniha, která tu zůstane až do 8. 4. V sobotu 6.4. se pak na počest romské legendy uskuteční v Divadle v Korunní vzpomínkový koncert. Účast na něm potvrdily významné romské i neromské osobnosti z kulturní scény i politického života.

Mezinárodní den Romů je dnem, kdy Romové po celém světěoslavují bohatství své kultury. Je to však také příležitost k reflexi témat a situací, kterým Romové každodenně čelí v majoritních společnostech i uvnitř svých komunit.

autoři: Barbora Němcová , AraArt
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka